Днес полските власти са информирали Северноатлантическия съвет - органа, приемащ политическите решения в НАТО, за ситуацията по границата с Беларус, съобщи Дойче веле. Информацията е позована на служител от НАТО, който е пожелал анонимност.

"Съюзниците от НАТО са изцяло солидарни с Полша и другите съюзници, засегнати от бруталното използване на мигрантите от страна на Беларус като инструмент за постигане на нейните цели", коментира източникът след съвещание в Брюксел, което протече при закрити врати.

Полша обвини Беларус в "държавен тероризъм" заради кризата с мигрантите

Полша обвини Беларус в "държавен тероризъм" заради кризата с мигрантите

Това било "тихото отмъщение" на Лукашенко

По думите му, страните от НАТО смятат, че режимът в Минск е отговорен за кризата, а използването от страна на Александър Лукашенко на "мигрантите като хибридна тактика е безчовечно, противозаконно и неприемливо". Той отбелязва, че НАТО продължава да следи внимателно ситуацията и е в готовност да продължи да оказва помощ на съюзниците и да обезпечава сигурността в региона.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг поддържа тесни контакти с правителствата на държавите-съюзници по този проблем.

Две групи мигранти са успели да преминат от Беларус в Полша

Две групи мигранти са успели да преминат от Беларус в Полша

Напрежението по беларуско-полската граница продължава