Полските власти съобщиха в сряда, че две групи мигранти са успели да преминат границата от Беларус в Полша, но всички хора в тях са били задържани. Това информира Асошиейтед Прес.

Министерството на отбраната на Полша също така обвини беларуските сили, че са стреляли във въздуха в граничния район, където мигрантите са създали импровизиран лагер. Министерството публикува в Twitter видеоклип с шумове, които звучат като изстрели.

Потвърждаването на тази информация от независими източници към момента обаче е невъзможно заради извънредното положение в Полша, което не позволява на репортери и активисти да влизат в зоната по границата.

Последните събития идват в най-напрегнатия период досега след месеци на засилена миграция по границите на Беларус с Полша, Литва и в по-малка степен с Латвия. Трите държави от Европейския съюз са разположени на източната граница на блока.

ЕС обвини режима на беларуския президент Александър Лукашенко, че се опитва да създаде нестабилност с нова вълна от организирана масова миграция към съюза.

Беларус обвини Полша за хаоса по границата

Беларус обвини Полша за хаоса по границата

Стрелбата се чува от полската страна, според Минск

Европейските лидери твърдят, че така Беларус отвръща на санкциите, които бяха наложени на авторитарното правителство на Лукашенко заради бруталните репресии срещу протестиращи срещу режима. Хиляди участници в демонстрации бяха хвърлени в затвора и пребити, след като Лукашенко спечели шести мандат на изборите през 2020 г., които опозицията и Западът смятат за фалшифицирани.