Висшият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел предупреждава блока, че трябва да се договори амбициозна доктрина като основа за съвместни военни действия в чужбина, включително с разгръщащи се кризисни сили, според извадки от проект, видян от "Ройтерс".

Той ще представи на своите колеги еврокомисари първи проект на "Стратегическия компас", най-близкото нещо, което ЕС може да има до военна доктрина и подобно на "Стратегическата концепция" на НАТО, която определя целите на алианса.

"Европа е в опасност", предупреждава върховният представител на ЕС за външната политика, според проектопредговор.

Борел: ЕС трябва да разполага с военни сили независимо от САЩ и НАТО

Борел: ЕС трябва да разполага с военни сили независимо от САЩ и НАТО

Европа трабва да може да разполага войски така, както американците го правят

Той е подчертава, че ръководеният от САЩ алианс НАТО остава основно отговорен за колективната отбрана на Европа.

Докато европейските държави разполагат с добре обучени войници и кибернетични, морски и въздушни сили, ресурсите се дублират в 27-те армии, а мисиите на ЕС за обучение и помощ са скромни по размер.

Държавите-членки също нямат логистичните, командни и контролни способности на САЩ и не могат да се равняват на тяхното събиране на разузнавателна информация.

Отделна оценка на заплахата е поверителна, но дипломатите цитират държави по европейските граници като области, където ЕС може да се наложи да изпрати миротворци или да евакуира граждани.

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

Модернизация на ядрения военен комплекс от стратегически съображения, а не за спестяване на пари

Външните министри и министрите на отбраната на ЕС ще се заемат с въпроса в понеделник, целяйки да постигнат окончателен политически документ през март.

С благословията на президента на САЩ Джо Байдън в комюнике с френския президент Еманюел Макрон миналия месец, ЕС твърди, че може да бъде по-полезен съюзник на Съединените щати, ако развие самостоятелен военен капацитет.

Излизането на Великобритания от ЕС, като същевременно лишава блока от военна сила, даде на Париж възможност да прокара амбиции за по-голяма роля на ЕС в отбраната, заедно с Берлин.

Дипломати казват, че предупредителните знаци са много, включително политиката на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп "Америка на първо място", която подкопава приоритетите на ЕС.

Полша променя радикално военната си доктрина заради агресивността на Русия

Полша променя радикално военната си доктрина заради агресивността на Русия

Удвоява армията, купува американски оръжия…

Но въпреки напредъка в изграждането на общ фонд за отбрана за съвместно разработване на оръжия от края на 2017 г., ЕС все още не е разположил бойните си групи с размер на батальон в криза.

Борел твърди, че Стратегическият компас не е просто поредният документ на ЕС, отбелязвайки минали провали в отбраната.

"Разликата този път е в скоростта, с която се променя геополитическият контекст. Това прави аргументите за действие по-спешни", казва Борел в предговора към проекта.

"Всички заплахи, пред които сме изправени, се засилват и капацитетът на отделните държави-членки да се справят е недостатъчен и намалява."

Русия: САЩ изучават театъра на военните действия в Черно море

Русия: САЩ изучават театъра на военните действия в Черно море

Киев се подготвял за военно решение в Донбас