Президентът на Беларус Александър Лукашенко предупреждава, че оръжия и боеприпаси могат да бъдат прехвърлени в лагера за мигранти на беларуско-полската граница, съобщава ТАСС.

"Има опасна тенденция, опитват да прехвърлят оръжие и боеприпаси в лагера на мигрантите, за да предизвикат конфликт". Според него оръжията идват основно от Донбас.

"Там имаме много опасна тенденция. Това е въпрос на нашите военни и на Комитета за държавна сигурност. Правени са опити за прехвърляне на оръжия, боеприпаси и експлозиви за тези хора в лагера", каза Лукашенко.

Полша предупреди за военни провокации на границата с Беларус

Полша предупреди за военни провокации на границата с Беларус

До границата има 4 хил. мигранти, полският президент съкрати посещението си в Словакия заради кризата

По думите му "прехвърлят оръжие през последните два дни". "Оръжията идват и аз, и руснаците държим този въпрос под контрол, говорихме с Путин по тази тема, с Донбас. Оръжията идват за какво? Искат да уредят провокация тук. Да провокират граничарите ни, нашите военни с техните."

"Всеки автомат, пистолет, провокация - и ето военен конфликт", каза той.

Лукашенко инструктира Министерството на отбраната, КГБ и граничните войски да осигурят контрол върху движението на войските на Полша и други страни от НАТО по границата.

Полша информира НАТО за ситуацията по границата с Беларус

Полша информира НАТО за ситуацията по границата с Беларус

Съюзниците от НАТО са изцяло солидарни...

"Министерството на отбраната, КГБ, граничните войски - за осигуряване на контрол върху движението на войските на НАТО и Полша. Виждате, че 15 хиляди войници, танкове, бронирани машини, хеликоптери, вече прелитат със самолети. Те идват до нашата граница, при това нахално, без да предупреждават никого", каза Лукашенко.

Той също така заяви, че беларуските сили за сигурност "трябва да имат планове за противодействие, не дай Боже, но трябва да бъдем готови за това".

"Ние не се разполагаме, аз не съм давал такива инструкции на нашата групировка от Въоръжените сили. Но трябва да видим. И предвиди всичко. Да не ни устроят една войничка на границата, а ние да не сме готови", подчерта Лукашенко.

Русия изпрати ядрени бомбардировачи във въздушното пространство на Беларус
Обновена

Русия изпрати ядрени бомбардировачи във въздушното пространство на Беларус

Ракетоносците изпълняват задачи по бойна подготовка