Два руски бомбардировача Ту-160 със стратегически ракети във въздушното пространство на Беларус изпълняват редица учебно-бойни мисии, включително имитация на бомбардировки на полигона Ружански. Това съобщиха в четвъртък от пресслужбата на Министерството на отбраната на Беларус, съобщава ТАСС.

"В момента два свръхзвукови стратегически бомбардировача ракетоносеца Ту-160 изпълняват редица бойни учебни мисии, включително имитиране на бомбардировки на въздушния полигон Ружански".

Ту-160 може да побере до 40 тона въоръжение, включително няколко вида управляеми ракети, управляеми и свободно падащи бомби и други средства за нападение в това число и ядрени.

Мисиите отбелязаха втория път за два дни, когато Русия изпрати бомбардировачи с ядрена способност в небето над Беларус, съобщава АП.

Двойка руски бомбардировачи Ту-22М3 излетяха на патрул в сряда, а средствата за противовъздушна отбрана на Беларус се упражняваха да ги прихващат.

Русия силно подкрепи Беларус на фона на напрегнатото противопоставяне тази седмица, тъй като хиляди мигранти, повечето от които от Близкия изток, се събраха от беларуската страна на границата с Полша с надеждата да преминат в Западна Европа.

Беларуското министерство на отбраната обвини Полша в четвъртък в "безпрецедентно" военно натрупване на границата, като каза, че миграционният контрол не оправдава концентрацията на 15 000 войници, подкрепени от танкове, средства за противовъздушна отбрана и други оръжия.

"Прилича по-скоро на сформиране на ударна група от сили", каза министерството, добавяйки, че полското военно натрупване е накарало Беларус да отговори с действия "както самостоятелно, така и в рамките на съществуващите споразумения с нашия стратегически съюзник", позовавайки се на Русия.

Русия изпрати бомбардировачи Ту-22М3 да летят над Беларус

Русия изпрати бомбардировачи Ту-22М3 да летят над Беларус

На фона на мигрантската криза на границата с Полша