Полша се готви за голяма офанзива на мигранти на границата си с Беларус тази вечер, след като получи информация за "огромно струпване на вражески войски", съобщават "Дейли мейл" и "Ройтерс".

Полските гранични сили твърдят, че техните беларуски колеги дават на хилядите блокирани мигранти инструкции, оборудване и оръжия, за да си проправят път в ЕС.

Смята се, че атаката е планирана за границата при Кузница, един от двата основни пропускателни пункта от Полша за Беларус.

Говорител на полските гранични сили коментира, че "след тиха нощ в околностите на лагера в Кузница в момента наблюдаваме, че на мястото се намират още групи въоръжени офицери от беларуските служби. Забелязваме вълнение сред мигрантите. Има и микробус за телевизионно излъчване."

"Някои палатки започват да изчезват. Мигрантите получават инструкции, оборудване и газ от беларуските служби.

"Виждате, че страната на Беларус се готви днес за голям опит за преминаване на границата. Нашите сили са готови за действие."

Това се случва, след като полските гранични сили казаха, че беларуски войници са организирали две масови мигрантски нахлувания в Полша снощи, при които около 77 души са задържани и депортирани. Приблизително 150 други са избегнали залавяне и сега търсят убежище в държавата от ЕС.

Министърът на службите за сигурност Станислав Зарин каза, че "от страната на Беларус на границата с Полша се появяват повече хора, което ескалира ситуацията".

Министерството на националната отбрана на Полша публикува видеозапис, на който се виждат стотици мигранти зад ограда с бодлива тел от беларуската страна на границата, като се казва: "Допълнителни служители на беларуските служби са пристигнали в района на Кузница. Има забележимо движение сред мигрантите".

Твърди се, че около 50 мигранти са пробили полско-беларуската граница в събота близо до село Старжина.

Полша има близо 15 000 войници, граничари и полицаи на границата.

НПО Grupa Granica заяви в изявление, че е получила информация за опити на Беларус да принуди мигрантите да използват насилие срещу полските власти. "Поради риска от ескалация на насилието искаме да напомним на всички страни, че мигрантите не са агресори, а заложници на режима на Лукашенко", пише в него.

Говорителят на белоруския комитет за държавна гранична охрана Антон Бичковски заяви, че обвиненията са дезинформация. "Това не съответства на реалността", каза той

Полският премиер призова днес НАТО да предприеме "конкретни стъпки" за разрешаване на мигрантската криза на границата с Беларус, като добави, че Полша, Литва и Латвия могат да поискат консултации по член 4 от договора на алианса.

Полша зове за конкретни стъпки от НАТО за разрешаване на кризата с мигрантите от Беларус

Полша зове за конкретни стъпки от НАТО за разрешаване на кризата с мигрантите от Беларус

Полша, Литва и Латвия могат да поискат консултации съгласно член 4 от договора за НАТО

Съгласно член 4 всеки съюзник може да поиска консултации, когато почувства, че е застрашена териториалната му цялост, политическата независимост или сигурността.

"Не е достатъчно само да изразим публично своята загриженост - сега се нуждаем от конкретни стъпки и ангажираност на целия алианс", каза Матеуш Моравецки.

Изявленията на Моравецки дойдоха сутринта, след като беларуските власти наредиха на войски да помогнат на търсещите убежище да пробият граничната ограда на две отдалечени места снощи близо до градовете Dubicze Cerkiewne и Kolonia Klulowicze, далеч от основния фокус на отбраната на Полша.

Говорител на граничните сили каза пред MailOnline: "Снощи имаше два опита за пресичане на границата от Беларус със сила, в Dubicze Cerkiewne и Kolonia Klukowicze.

"Вчера регистрирахме 223 опита за незаконно пресичане на границата от Беларус. Бяха издадени заповеди за депортиране от Република Полша на 77 души." Говорителят не можа да обясни какво се е случило с останалите 146, които са преминали незаконно в Полша.

Вчера Варшава разкри как Беларус въоръжава мигрантите със сълзотворен газ и събаря гранични постове, за да изтласка търсещите убежище през границата към Полша.

Инженери от британската армия помагат на Полша да укрепи границата си, докато руски парашутисти проведоха военно учение близо до границата в демонстрация на подкрепа към Беларус.

Оперативна група от до 600 британски войници е в готовност за разполагане в Украйна на фона на опасенията, че руските войски, струпващи се близо до границата, планират инвазия.

Подразделения от SAS и парашутния полк се подготвят за спешно разполагане, след като началниците на отбраната и шефът на МИ6 информираха Даунинг стрийт, че движението на руските войски представлява ясна и настояща опасност за Украйна и Запада.

"Елементът с висока готовност на бригадата беше казано, че може да се наложи да се разположи в много кратък срок", каза източник пред Mirror.

"Между 400 и 600 войници са готови. Оборудването им е опаковано и те са готови да летят до Украйна и да кацнат, или да скочат с парашут. Те са обучени и за двата случая.

Това идва на фона на нарастващото напрежение в Европа, тъй като външният министър Лиз Трус призова руския президент Владимир Путин да се намеси в "срамната криза с изкуствени мигранти", която се разгръща на границата между Беларус и Полша.

Днес Лиз Трус обяви, че Русия носи "ясна отговорност" да сложи край на ескалиращото противопоставяне с мигранти, добавяйки, че Обединеното кралство "няма да отклони поглед", тъй като голям брой мигранти се събират от беларуската страна на границата, като полските власти съобщават всекидневно нови опити на мигрантите да преодолеят разделението.

Путин отсече: Европа сама си е виновна, че там отиват стотици хиляди мигранти

Путин отсече: Европа сама си е виновна, че там отиват стотици хиляди мигранти

Твърди, че Русия нямала нищо общо