Европейските страни сами създадоха условия за приток на мигранти. Това обяви руският президент Владимир Путин, коментирайки ситуацията с бежанците на полско-беларуската граница, информира "Новости".

"Те самите са виновни за това. Казах защо: и по политически, и по военни, и по икономически причини. Те сами създадоха условия да отидат хиляди и стотици хиляди хора. А сега търсят виновните, за да снемат от себе си отговорността за случващите се събития", коментира руският държавен глава пред държавната телевизия "Россия 1" в предаването "Москва. Кремъл. Путин".

Путин: Русия няма нищо общо с мигрантската криза в Беларус

Путин: Русия няма нищо общо с мигрантската криза в Беларус

Западът е първоизточникът на мигрантските кризи, твърди той

Той повтори, че Русия нямала "абсолютно нищо общо" с тази криза и всички обвинения срещу нея били "желание проблемите да се прехвърлят от болната глава на здравата".

Путин също така бил учуден от споменаването на руския национален авиопревозвач "Аерофлот" в контекста на възможни европейски санкции.

"Какво общо има нашият "Аерофлот"? Поне един самолет на "Аерофлот" превозил ли е някого (от бежанците до Беларус, б. р.)? Нямам представа за това, но вероятно някой е могъл да вземе някакъв самолет и да пристигне през трети страни. Какво общо имаме с това? Повтарям още веднъж: това е желание да се снеме собствената отговорност за тези събитията, които се случват в момента", повтори Путин.

"Аерофлот" отрича да превозва мигранти до Беларус, отговори на евентуални санкции от ЕС

"Аерофлот" отрича да превозва мигранти до Беларус, отговори на евентуални санкции от ЕС

ЕС обсъжда да удари руския авиопревочвач

Тази седмица голяма група бежанци, предимно кюрди, преминаха през Беларус до границата с Полша, за да влязат в Европейския съюз. Около 2 000 души спряха пред бариерите, като изградиха спонтанен лагер близо до ГКПП "Брузги" в Гродненска област. Полските сили за сигурност не ги пропускат, мигрантите предприеха опити да преодолеят загражденията. Бяха отбити със сълзотворен газ, а беларуските граничари твърдят, че мигрантите били насилствено изгонени в републиката от съседни страни.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че Минск няма да задържа потока от хора за дълго време, тъй като заради санкциите на Запада "за това няма нито пари, нито сили".

Турция негодува срещу обвиненията за мигрантската криза на границата между Беларус и Полша

Турция негодува срещу обвиненията за мигрантската криза на границата между Беларус и Полша

"Ние не носим никаква отговорност"