Обвиняването на Турция или нейната национална авиокомпания за хуманитарната криза на полската граница с Беларус е "погрешно". Това обяви пред "Франс прес" главният съветник по външната политика на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Анкара вчера забрани на граждани на три страни от Близкия изток да летят от турски летища до бившата съветска република заради "проблема с нелегалните преминавания на границата между Беларус и Европейския съюз".

Решението дойде дни, след като председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повдигна възможността за налагане на санкции на авиокомпании, които се занимават с "трафик на хора".

Turkish Airlines няма да превозва граждани на Ирак, Йемен и Сирия до Беларус

Turkish Airlines няма да превозва граждани на Ирак, Йемен и Сирия до Беларус

Превозвачът бе обвинен, че организирано транспортира мигранти до Минск

Националният турски авиопревозвач Turkish Airlines осигурява една от най-използваните международни връзки до беларуската столица Минск.

Но съветникът на Ердоган по външната политика Ибрахим Калън настоя, че обвиненията, че Турция по някакъв начин е допринесла за граничната криза, били несправедливи.

"Тази скорошна криза с нелегални мигранти между Беларус, Полша, Литва и няколко други европейски държави всъщност няма нищо общо с Турция", увери той.

Забраняват на Turkish Airlines да лети в ЕС заради Беларус?

Забраняват на Turkish Airlines да лети в ЕС заради Беларус?

Авиокомпании, транспортиращи мигратни, може да попаднат в черен списък

"Пътуващите отиват в Беларус, а оттам - в Литва, Полша и други страни от ЕС. Обвиняването на Турция за това или Turkish Airlines е просто толкова погрешно, неуместно", изтъкна Калън.

Обявлението на Турция беше посрещнато с облекчение от европейски официални лица в момент на продължаващо напрежение в отношенията на Анкара с Брюксел.

"Благодаря на турските власти и (агенцията за гражданска авиация) за вашата подкрепа и сътрудничество", написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Путин: Русия няма нищо общо с мигрантската криза в Беларус

Путин: Русия няма нищо общо с мигрантската криза в Беларус

Западът е първоизточникът на мигрантските кризи, твърди той

Калън уточни, че Турция е взела решението си след интензивни консултации с полски и други европейски официални лица.

"Вижте, ние не искаме да виждаме никое човешко същество от която и да е страна да бъде използвано като разменна монета или като обект на трафик на хора, или в някаква политическа криза между страните", изтъкна той.

Ала той добави, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу "даде много ясно да се резбере на своите колеги в Полша, Литва и Беларус, че, знаете, ние не носим никаква отговорност".

САЩ много обезпокоени за ситуацията на границата между Полша и Беларус

САЩ много обезпокоени за ситуацията на границата между Полша и Беларус

Това обяви вицепрезидентът Камала Харис

Турция е дом на около 5 млн. бежанци и мигранти, повечето от пострадалата от войната Сирия, и остава един от предпочитаните маршрути за влизане на мигранти и бежанци в Европа.

Броят на мигрантите, преминаващи през Турция, се увеличи, след като рязко спадна през първата година от пандемията от коронавируса.

"Бройките варират, разбира се, те се увеличиха през последните няколко месеца", уточни Калън.

"Искаме да се уверим, че тези, които пътуват, пътуват с двупосочни билети. Че се връщат. Но ако има хора, които отново се изгубят в Беларус, това не е наша отговорност", подчерта той.

Франция пришпорва Русия да притисне Беларус да сложи край на кризата с мигрантите

Франция пришпорва Русия да притисне Беларус да сложи край на кризата с мигрантите

Франция предупреди Русия и за Украйна