Руската федерация няма нищо общо с разразилата се в Беларус мигрантска криза. Това заяви президентът Владимир Путин в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.

"Искам всички да знаят, че нямаме абсолютно нищо общо. По всякакъв повод се опитват да ни вменят отговорност", каза той. И добави - руски авиокомпании не превозват мигрантите, които в момента се намират на беларуско-полската граница.

Лукашенко предупреждава за оръжия в мигранти на границата Полша-Беларус

Лукашенко предупреждава за оръжия в мигранти на границата Полша-Беларус

Някой иска военна провокация и Лукашенко е наредил да се следи движението на войските на Полша и други страни от НАТО

Редица западни страни обвиниха Беларус, че изкуствено създава кризата, а Русия, че подкрепя действията на Минск. В тази връзка, според редица медии, позоваващи се на източници в Европейския съюз, могат да бъдат наложени санкции на редица юридически и физически лица както в Беларус, така и в Руската федерация, за които се твърди, че са замесени в създаването на кризата. В четвъртък източници от ЕС също отрекоха плановете за налагане на санкции.

Мигранти опитват да проникнат в Полша, сблъсъци през нощта

Мигранти опитват да проникнат в Полша, сблъсъци през нощта

Мигрантите хвърляли камъни и клони по полските граничари

Западът е първоизточникът на мигрантските кризи, остър бе руският държавен глава. "Не трябва да забравяме как възникнаха кризите, свързани с мигрантите. Да не би Беларус да е първооткривател на тези проблеми? Не това са причини, създадени от самите западни страни, в това число и европейските такива. Те носят и политически, и военен, и икономически характер", каза Путин.

И изрази надежда в скоро време да се осъществи планираната среща между беларуския президент Александр Лукашенко и германският канцлер в оставка Ангела Меркел. "Това е много важно, защото мигрантите се стремят предимно към Германия", добави руският президент.

"Аерофлот" отрича да превозва мигранти до Беларус, отговори на евентуални санкции от ЕС

"Аерофлот" отрича да превозва мигранти до Беларус, отговори на евентуални санкции от ЕС

ЕС обсъжда да удари руския авиопревочвач

"На първо място трябва да бъдат поставени въпросите от хуманитарен характер. Но когато на границата между Беларус и Полша полските граничари бият мигрантите, стрелят над главите им с бойни патрони, включват сирени и прожектори през нощта към местата, където се намират, където има деца и жени в напреднала бременност... Това като че ли не отговаря на идеите на хуманизма, които лежат в основата на цялата политика на нашите западни партньори", смята Путин.