Руският президент Владимир Путин настоя Европейският съюз да започне разговори с Беларус, ако иска да разреши мигрантската криза на границата с Полша, предаде "Франс прес".

При втория си телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел през последните два дни Путин "говори в подкрепа на възстановяването на контактите между държавите от ЕС и Беларус, за да се разреши този проблем", се посочва в изявление на Кремъл.

Меркел умолява Путин да накара Беларус да спре нехуманната инструментализация на мигрантите

Меркел умолява Путин да накара Беларус да спре нехуманната инструментализация на мигрантите

Путин предложил да се установи обсъждане на проблемите

Кремъл уточни, че двамата са обсъдили ситуацията на границата на Беларус и Полша, където стотици мигранти са блокирани в мразовито време, и са постигнали съгласие за "важността на бързото разрешаване" на кризата "в съответствие с международните хуманитарни стандарти".

Меркел се обади на Путин вчера, за да го помоли да "използва влиянието си" върху беларуския автократ Александър Лукашенко да сложи край на кризата.

Европейските страни досега отказваха да водят преговори с Минск въпреки нарастващото безпокойство за тежкото положение на мигрантите, главно кюрди от Близкия изток.

ЕС няма да позволи на Лукашенко да плаши с газ, а НАТО може да се намеси на границата

ЕС няма да позволи на Лукашенко да плаши с газ, а НАТО може да се намеси на границата

Съседите на Беларус се опасяват, че мигрантската криза ще прерасне във военен сблъсък

Западът обвинява Лукашенко в примамване на мигрантите в Беларус, за да ги изпрати през границата като отмъщение за санкциите, наложени миналата година след тежки репресии срещу опозицията.

Очаква се ЕС да вземе решение следващата седмица да наложи нови санкции на Беларус за трафик на хора.

В изявлението на Кремъл се допълва, че Путин и Меркел са обсъдили и конфликта в съседна Украйна.

Кремъл отбеляза, че Путин също така посочил "дестабилизиращия и опасен характер на провокативните действия на въоръжените сили на САЩ и редица други страни от НАТО в Черно море".

Лукашенко заплаши да спре газа за ЕС

Лукашенко заплаши да спре газа за ЕС

ЕС налага санкции и газ няма да минава през Беларус, няма да минава и през Украйна или балтийски страни