Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони потвърди, че сигурността на доставките на газ за страните от ЕС ще бъде включена в първата концепция за отбрана на Брюксел, която ще бъде одобрена през 2022 г., съобщава ТАСС.

ЕС няма да позволи на Александър Лукашенко да сплашва със спиране на доставките на газ за Европа през територията на Беларус. Това съобщи в четвъртък еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони на пресконференция в Брюксел.

"По въпросите на доставките на газ трябва да използваме максимално нашите отношения със страните доставчици - африкански държави, Норвегия, Русия и няма да позволим на Лукашенко да ни сплаши със своите заплахи", каза Джентилони.

Той потвърди също, че сигурността на доставките на газ за страните от ЕС ще бъде включена в първата концепция за отбрана на ЕС, която ще бъде одобрена през 2022 г. и ще се нарича "Стратегически компас на ЕС".

Лукашенко каза по-рано, че при разширяване на санкциите на ЕС може да прекъсне транзита на газ за Европа, който минава през газопровода Ямал-Европа.

Лукашенко заплаши да спре газа за ЕС

Лукашенко заплаши да спре газа за ЕС

ЕС налага санкции и газ няма да минава през Беларус, няма да минава и през Украйна или балтийски страни

Изострянето на миграционната криза по границите на ЕС може да доведе до намеса на НАТО. Това мнение изрази в четвъртък министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс.

"Мисля, че ако Лукашенко продължава, тогава Европейският съюз и - не мога да изключа - дори НАТО ще бъдат замесени", каза той по латвийското радио. "Защото ние трябва да защитаваме нашите границата и няма да отворим границата."

Пабрикс изрази надежда, че настоящата миграционна криза ще помогне за промяна на отношението на ЕС към въпроса за финансирането на граничните укрепления. "Мисля, че кризата, която се случва сега по нашите граници, ще ни позволи да променим мнението на целия Европейски съюз и Европейската комисия".

Министърът на отбраната на Латвия посочи още, че Европейската комисия действа "много бавно" при разрешаването на миграционната криза по границите си.

"Има такава критика - не само от мен - че Европейската комисия и Европейският съюз са много бавни в разрешаването на миграционната криза".

"Ако Европейската комисия не намери начин да реагира бързо на подобни кризи, тогава бъдещият потенциал на Европейския съюз ще бъде много по-критично оценен от жителите на Европа", добави Пабрикс.

Лукашенко предупреждава за оръжия в мигранти на границата Полша-Беларус

Лукашенко предупреждава за оръжия в мигранти на границата Полша-Беларус

Някой иска военна провокация и Лукашенко е наредил да се следи движението на войските на Полша и други страни от НАТО

Държавите, граничещи с Беларус, изразиха загриженост в четвъртък, че кризата с мигрантите, които се опитват да пробият границите й към Европейския съюз, може да ескалира във военна конфронтация, пише "Ройтерс".

Литва, Естония и Латвия осъдиха "умишлената ескалация на продължаващата хибридна атака от страна на беларуския режим, която представлява сериозна заплаха за европейската сигурност", позовавайки се на обвиненията, че Беларус използва мигрантите като оръжие.

"Това увеличава възможността за провокации и сериозни инциденти, които могат да се прехвърлят и във военната сфера", се казва в съвместно изявление на министрите на отбраната на Литва, Латвия и Естония.

Кризата предизвика нова конфронтация между Запада и Русия, която изпрати в сряда два стратегически бомбардировача да патрулират въздушното пространство на Беларус в демонстрация на подкрепа за своя съюзник. Беларус каза, че руски самолети са провели учения за втори ден и в четвъртък.

"Трябва непрекъснато да следим ситуацията на границата. Нека скърцат, нека викат. Да, това са бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие. Но нямаме друг избор. Трябва да видим какво правят там отвъд границите", каза Лукашенко. 

В коментари, публикувани от белоруските държавни медии, Лукашенко каза също, че се правят опити за прехвърляне на оръжие на мигрантите, което той определи като провокация.

Кремъл заяви, че Русия няма нищо общо с напрежението по границата и обясни, че присъствието на тежко въоръжени хора от двете страни - беларуски и полски граничари - е източник на безпокойство. Кремъл също отхвърли като "лудост" предположението в медиен репортаж, че държавният превозвач "Аерофлот" може да бъде обект на ответни санкции.

Министрите на отбраната на балтийските страни искат ЕС да укрепи външните граници

Министрите на отбраната на балтийските страни искат ЕС да укрепи външните граници

Практическа подкрепа за укрепване на сигурността

Съседната държава от ЕС Литва, която подобно на Полша наложи извънредно положение на границата, също съобщи за нови опити за нарушаване на границата.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис каза, че Литва е поискала от ООН да обсъдят създаването на "хуманитарен коридор" от беларуската граница за връщане на мигрантите в страните на произход. "Имаме информация от социалните медии, че на границата има хора, които искат да се върнат в Ирак и други страни. Единствената международна организация, която може да окаже натиск върху Беларус, е ООН", каза той пред репортери във Вилнюс.

Заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски каза, че кризата е "най-лошата заплаха, пред която е изправена Полша през последните тридесет години", каза той пред италианския всекидневник La Stampa и че очаква ескалация през следващите дни.

Украйна заяви, че нейната гранична охрана, полицията и националната охрана ще проведат учения на границата с Беларус в четвъртък, за да защитят страната от възможни опити на мигранти да нарушат границата. Въпреки че не е член на ЕС, Украйна се опасява да не се превърне в друга граница в кризата.

ЕС обвинява Лукашенко, че е създал ситуацията в отмъщение за по-ранни санкции, след като предприе насилие и репресии спрямо масовите улични протести срещу неговото управление през 2020 г.

Големи групи хора, бягащи от конфликти и бедност в Близкия изток и другаде, започнаха да летят за Минск тази пролет. След това пътуват към границата на членове на ЕС Полша, Литва или Латвия и се опитват да преминат.

Полските власти твърдят, че броят на полетите до Беларус от Близкия изток се е увеличил драстично през последните месеци, като полският премиер призова ЕС да предприеме действия за спиране на потока от авиокомпании, превозващи мигранти до Минск.

Повечето мигранти използват туристически агенции в Близкия изток, които си партнират с беларуски компании, за да резервират туристически пакети, които обикновено включват виза, полет и настаняване.

Цената на цялото пътуване варира и може да достигне до около $14 000. През октомври Минск ограничи броя на туристическите агенции в Беларус, на които им е разрешено да доставят туристически покани, а контрабандистите, както и агенциите съобщиха за покачване на цените.

Руският превозвач "Аерофлот" отрече в четвъртък каквото и да е участие в организирането на масов транспорт на мигранти до Беларус, след като акциите му паднаха заради информацията, че може да бъде изправен пред санкции на ЕС заради кризата на границата между Беларус и Полша.

Лукашенко и Русия обвиниха ЕС за кризата с мигрантите и казаха, че ЕС не отговаря на собствените си хуманитарни ценности, като не позволява на мигрантите да преминат.

Русия изпрати ядрени бомбардировачи във въздушното пространство на Беларус
Обновена

Русия изпрати ядрени бомбардировачи във въздушното пространство на Беларус

Ракетоносците изпълняват задачи по бойна подготовка