В съвместно изявление в четвъртък ръководителите на отбраната на балтийските страни призоваха ЕС да увеличи подкрепата за укрепване на външните граници на общността, съобщава ТАСС.

"Призоваваме ЕС да увеличи практическата си подкрепа за укрепване на сигурността на външните си граници", се казва в изявлението на министрите на отбраната на Естония Кале Лаанет, Латвия Артис Пабрикс и Литва Арвидас Анушаускас, предаде BNS. 

"Трябва напълно да подкрепим нашите съседи и да направим така, че нито една стъпка на Беларус или Русия да не остане незабелязана".

Захарова: Укрепване на НАТО в Прибалтика води до дестабилизация на военнополитическата обстановка

Захарова: Укрепване на НАТО в Прибалтика води до дестабилизация на военнополитическата обстановка

Русия смята за неискрени изявления на Столтенберг, че действията на НАТО са с отбранителен характер

Министрите изразиха загриженост и от миграционната криза на границата на Беларус и Полша.

"Големи групи хора се събират и отвеждат в граничната зона, където след това са принудени да пресичат незаконно границата", се казва в изявлението.

Полските власти смятат, че беларуското ръководство умишлено привлича мигранти в страната, за да ги изпрати по-късно към границата.

Според оценките на полските служби в Беларус може да има до 15 хиляди мигранти, 2-4 хиляди от тях сега са в непосредствена близост до полските граници.

Борел предупреждава, че Европа е в опасност и трябва съвместна ЕС военна доктрина

Борел предупреждава, че Европа е в опасност и трябва съвместна ЕС военна доктрина

Геополитическата скорост е голяма, "всички заплахи, пред които сме изправени, се засилват"

Латвия, ако е необходимо, е готова да мобилизира сили и да отблъсне масовия приток на нелегални мигранти, които от територията на Беларус, въпреки че в момента ситуацията на латвийско-белоруската граница е далеч от ситуацията на полско-белоруската граница, коментира министърът на вътрешните работи на републиката Мария Голубева.

Държавната гранична охрана си сътрудничи тясно с Националните въоръжени сили на Латвия и анализира очакваните сценарии за развитие на ситуацията, и също така планира как да спре потока от нелегални мигранти през границата с Беларус, ако е необходимо. "Няма признаци, че няма да можем да овладеем ситуацията", каза Голубева.

Латвия на границата с Беларус вече е поставила 30 км временна ограда от бодлива тел от планираните 37 км. Оградата е монтирана на онези участъци от границата, където е най-лесно да я преминете пеша. Останалата част от границата е блатиста или през тях тече река Даугава. Цялата временна ограда се очаква да бъде завършена до края на следващата седмица.

При наплив на голям брой мигранти граничната охрана "ще реорганизира присъствието си на границата и до няколко часа ще включи Държавната полиция и армията". "Всички тези сили са готови да реагират бързо", каза тя.

НАТО готви Черно море и Балтика за постоянно възпиране на агресия

НАТО готви Черно море и Балтика за постоянно възпиране на агресия

И непрекъснато ще преценява дали да увеличава силите си в региона