Увеличаването на присъствието на НАТО в Балтийските страни може да доведе до дестабилизация на военнополитическата обстановка в региона, руските предложения за деескалация остават в сила, коментира в сряда официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова във връзка с пускането в експлоатация след реконструкцията на военното летище Лиелварде в Латвия, съобщава ТАСС.

Тя обръща внимание на новите стъпки на алианса за укрепване на военното присъствие по границите на Русия.

"В югоизточната част на Латвия завърши реконструкцията на военното летище в Лиелварде. Според съобщения в медиите тази авиобаза е оборудвана с модерно аеронавигационно оборудване и е в състояние да приема самолети от последно поколение по всяко време на денонощието, независимо от метеорологичните условия", каза тя.

НАТО договори генерален план за възпиране на нарастващата заплаха от Русия, Черно море е акцент

НАТО договори генерален план за възпиране на нарастващата заплаха от Русия, Черно море е акцент

Поверителната стратегия има за цел НАТО да се подготви за всяка едновременна атака в регионите на Балтийско и Черно море

"Убедени сме, че изграждането на потенциала на НАТО в Балтийско море може да доведе до дестабилизиране на военнополитическата обстановка в Балтийския регион. Нашите предложения за деескалация остават в сила."

В тази ситуация Захарова смята за неискрени изявления на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че подобни действия имат отбранителен характер.

"Освен това министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който наскоро посети централата на алианса в Брюксел, не скри факта, че една от приоритетните области в работата на блока е сдържането на Русия", добави тя.

Русия натъртва на случилото се с Германия през ВСВ в отговор на германския военен министър

Русия натъртва на случилото се с Германия през ВСВ в отговор на германския военен министър

"Сигурността в Европа може да бъде само обща, без да се нарушават интересите на Русия"