Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши в четвъртък, че ще прекъсне транзита на газ през страната към Европейския съюз в отговор на разширяващите се санкции от блока срещу представители на Беларус, съобщава ТАСС. 

Освен това той заяви, че Беларус е готова да отговори категорично на новите санкции, дори напълно да затвори транзита през страната.

Преди това ЕС заяви, че ще разшири санкциите следващата седмица, Франция призова за твърд отговор. Междувременно Германия помоли руския президент Владимир Путин да помогне с кризата.

Страните в ЕС се договориха: хибридната атака е правна основа за нови санкции срещу Беларус

Страните в ЕС се договориха: хибридната атака е правна основа за нови санкции срещу Беларус

Във връзка с умишленото изпращане на мигранти от режима на Лукашенко

"Ние отопляваме Европа, а те все още ни заплашват, че ще затворят границата. Ами ако спрем природния газ? Затова бих препоръчал на полското ръководство, литовци и други безмозъчни хора да помислят, преди да говорят", обяснява Лукашенко. 

"И ако затворим транзита през Беларус? Той няма да мине през Украйна: руската граница там е затворена, няма пътища през балтийските страни."

"Ако го затворим за поляците и примерно за германците какво ще стане тогава? Не трябва да се спираме пред нищо, докато защитаваме нашия суверенитет и независимост", каза Лукашенко, коментирайки плановете на Варшава да затвори полско-беларуската граница.

"Но това си е тяхна работа. Ако затварят, нека я затворят", каза Лукашенко и инструктира външното министерство "да предупреди всички в Европа: само да ни наложат допълнителни санкции, несмилаеми и неприемливи за нас, трябва да отговорим. Как да отговорим, разбрахме се с вас преди 6 месеца".

"Газпром" увеличава транзита през Украйна

"Газпром" увеличава транзита през Украйна

Увеличени доставки за Европа