"Газпром" повиши транзита на газ през Украйна за сряда до тавана за дългосрочно резервиране - 109,3 милиона кубически метра, съобщи "Интерфакс".

Агенцията се позовава на данни от "Оператора на газопреносната система на Украйна".

На 9 ноември резервацията беше 100,2 милиона кубически метра, на 8 ноември действително са транзитирани 88,6 милиона кубически метра.

Газпром одобри план за европейско съхранение на газ

Газпром одобри план за европейско съхранение на газ

Изпомпване на газ в 5 европейски подземни хранилища

Заявлението за използване на мощностите на газопровода "Ямал-Европа", който минава през Беларус и Полша за Германия е на ниво от 31 милиона кубични метра - това е месечната резервация на полския участък от газопровода, сочатот данните на германския газопреносен оператор Gascade.

От началото на ноември "Газпром" увеличава износа на газ към Европа, но досега не беше избирал трасета в украинско и полско направление.

Миналия вторник "Газпром" обяви, че е одобрил и стартира план за изпомпване на газ в пет европейски подземни хранилища за ноември, като определи обемите и маршрутите за транспортиране на газ.

В ЕП настояват за разследване на "Газпром" за скока на цената на газа

В ЕП настояват за разследване на "Газпром" за скока на цената на газа

ЕК да провери за манипулация на пазара, а "Газпром" успокоява ЕС, че може да му достави газ за зимата

Като цяло изпомпването в украинска и полска посока във вторник се е увеличило с около 17 милиона кубически метра в сравнение с понеделник, в сряда трябва да нарасне с още 18 милиона кубични метра. През октомври "Газпром" изнесе средно 420 милиона кубически метра за страни извън ОНД.

В края на октомври Владимир Путин нареди на Газпром да увеличи доставките на газ за Европа, след като завърши попълването на вътрешните доставки на 8 ноември.