Белгия е първата страна, изпращаща жена-посланик в Саудитска Арабия. Брюксел коментира, че решението изпраща "ясен сигнал" на Рияд, съобщава The World Economic Forum.

Доминик Минеур, която в момента е посланик на Белгия в Обединените арабски емирства, се очаква да се премести в Рияд това лято. Саудитска Арабия е с най-лошите права на жените в света. В ограничените обстоятелства, при които саудитските жени имат разрешение да работят, не им се позволява да се смесват с противоположния пол. Те също така се нуждаят от подпис и разрешение от мъж "настойник", за да пътуват.

На всички саудитски жени е забранено да се появяват на обществени места без да носят хиджаб. Саудитските ресторанти са сегрегирани по пол, а показанията на жените в саудитския съд се смятат за по-малко ценни от тези на мъжете.

Белгийският "сигнал" идва месеци след силно критикувания през април вот, който помогна на Саудитска Арабия да получи място в комисия на ООН за правата на жените.

По това време министър-председателят Чарлз Мишел заяви, че "съжалява" за гласуването в Белгия и "ако можем да се повтори и ако има възможност да се обсъди на правителствено равнище, разбира се, бих казал, че не одобряваме това. "

Не всеки отричащ Саудитска Арабия и проблемите с правата на човека там. Томас Фридман приветства коронованият принц Мохамед бин Салман  като безстрашен реформатор и визионер. През септември Салман подписа кралски указ, който позволява издаването на шофьорски книжки на жените. От началото на следващата година жените също ще имат право да карат мотоциклети.