Нов педофилски скандал разтърси Белгия, след като оповести доклад за сексуални посегателства на прелати срещу деца, най-вече през 60-те и 70-те години на миналия век.

В него бяха изнесени над 480 случая на сексуални посегателства както срещу малки момчета, така и срещу момиченца, в които са замесени 91 свещеници.

След огромното негодувание в страната архиепископ Андре Мюсиен Леонар, глава на белгийската католическа църква, заяви, че „докладът и описаните в него страдания ни карат да изтръпнем" и че трябва да се направят изводи „от грешките на миналото".

Той обаче не се извини от името на църквата към жертвите на педофилите в расо. Леонар съобщи още, че работата на комисия, изготвила доклада, ще бъде продължена от друга „структура", която ще действа пак под егидата на църквата.

Той призова всички замесени в педофилски актове свещеници „да си признаят", но не каза какви ще са наказанията им.

Междувременно високопоставен представител на Ватикана не изключи папата да реши провинилите се свещеници да бъдат отлъчени от католическата църква. Ако това стане, няма да има никаква пречка те да бъдат съдени за педофилия от граждански съд.