Съдът в Белгия отложи за 16 декември решението за европейската заповед за екстрадиция на Карлес Пучдемон в Испания, съобщава "Ел Паис".

Магистратите уважиха искането на каталунския лидер да получи повече време, за да подготви защитата си.

По-рано днес белгийската прокуратура официално внесе искане за предаването му на Испания по обвинения в размирици и разхищаване на публични средства.

Пучдемон се предаде на властите в Белгия

Пучдемон се предаде на властите в Белгия

Те го освободиха, след като той отказа да бъде предаден на Испания

Решението, подкрепено от защитата, е вследствие на европейската заповед за арест, издадена от Испанския върховен съд. Това обаче не означава, че белгийският съд ще подкрепи връщането на Пучдемон в Испания. Всъщност още през 2017 г. Белгия поиска екстрадирането на каталунския лидер и на още четирима бивши съветници. Миналата година същото стори и германската прокуратура, но искането така и не беше изпълнено.

От Испания заявиха, че не разбират защо Белгия не им предава "бегълците от испанското правосъдие". От правителството посочиха, че "ще вземат решения", без обаче да уточнят какви точно ще бъдат те.

Пучдемон: Присъдите са варварство

Пучдемон: Присъдите са варварство

Пучдемон напусна Испания след референдума на 2017 г. и сега живее в Белгия

По думи на заместник министър-председателя на служебното правителство Кармен Калво не е уважително на толкова добра демокрация, каквато е испанската, да й бъде отказана "гаранцията, че правосъдието е еднакво за всички".

Припомняме, на 14 октомври Испанският върховен съд издаде нова европейска и международна заповед за задържане спрямо бившия каталунски лидер заради размирици и разхищаване на публични средства. С такива присъди се сдобиха и още деветима от каталунските лидери, отговорни за неуспешния опит за обявяване на независимост на Каталуния.

Лидерът на Каталуния се обяви за нов референдум

Лидерът на Каталуния се обяви за нов референдум

Тора заяви, че има "измислена история", че каталунското сепаратистко движение извършва насилие