Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон отказа да бъде предаден на Испания, съобщава "Ел Паис".

Днес той се яви пред белгийския съд почти две години, след като потърси убежище в страната, за да получи европейска заповед за арест, издадена спрямо него от Испанския върховен съд.

Пучдемон: Присъдите са варварство

Пучдемон: Присъдите са варварство

Пучдемон напусна Испания след референдума на 2017 г. и сега живее в Белгия

Пучдемон заяви, че не желае да бъде предаден на Испания и беше освободен без гаранция, но с някои предпазни мерки - той е задължен да съобщи адреса, който обитава, да предоставя информация за дейностите си, да бъде постоянно на разположение на съдебните власти и да иска разрешение от тях, в случай че желае да напусне страната. Същите мерки вече му бяха наложени и при първата европейска заповед за арест.

Припомняме, на 14 октомври Испанският върховен съд издаде нова европейска и международна заповед за задържане спрямо бившия каталунски лидер заради размирици и разхищаване на публични средства. С такива присъди се сдобиха и още деветима от каталунските лидери, отговорни за неуспешния опит за обявяване на независимост на Каталуния.

Богатият североизточен регион е разтърсен от протести през последните дни, след като Върховният съд осъди деветимата сепаратистки лидери заради референдума през 2017 г.

Лидерът на Каталуния се обяви за нов референдум

Лидерът на Каталуния се обяви за нов референдум

Тора заяви, че има "измислена история", че каталунското сепаратистко движение извършва насилие