Върховният съд на Испания даде между 9 и 13 г. затвор на девет лидери на Каталуния във връзка с неуспешния опит за обявяване на независимост на богатия испански регион през октомври 2017 г., информира "Ройтерс".

Други трима обвиняеми са осъдени само по обвинения в неподчинение и няма да лежат в затвора.

Снимка 447511

Източник: ЕПА

Премиерът на Испания призова за „нова глава” в отношенията с Каталуния

Премиерът на Испания призова за „нова глава” в отношенията с Каталуния

Днешното решение потвърждава поражението на движение

Испанският вестник "Паис" пише, че нито един от обвиняемите не е осъден за бунт - най-тежкото обвинение. Деветимата са осъдени по обвинения в противодържавна дейност.

Ориол Жункерас, който беше заместник на лидера на Каталуния от януари 2016 г. до октомври 2017 г., е осъден на 13 г. затвор. Той получи най-тежката присъда от всички по обвинения в противодържавна дейност и злоупотреба с държавни средства. 

Испания издаде европейска заповед за арест на Карлес Пучдемон

Испания издаде европейска заповед за арест на Карлес Пучдемон

Пучдемон напусна Испания след неуспешния опит за отделяне на Каталуния от страна през 2017 г.

Защитата обяви, че ще обжалва решението пред Конституционния съд и пред Европейския съд по правата на човека.

Деветима сепаратистки лидери са в затвора близо 2 г. след арестуването им в края на октомври 2017 г. Други шестима се укриват от правосъдието, включително Карлес Пучдемон.

Испанските сепаратисти, които се борят за независимост на Каталуния от Испания, предизвикаха конституционна криза с организирания през 2017 г. референдум за независимост, който принуди испанското правителство в Мадрид да поеме контрол над Каталуния. Мадрид отстрани бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон от лидерския пост след вота. 56-годишният, който сега живее в Белгия в изгнание, ще се изправи пред съда по обвинения в бунт, ако се върне в Испания.

Осъденият Жункерас: Ние ще се върнем по-силни

Осъденият Жункерас: Ние ще се върнем по-силни

По-рано днес Жункерас беше осъден на 13 г. затвор по обвинения в противодържавна дейност

Процесът срещу каталунските сепаратисти приключи през юни след четири месеца на изслушвания на около 400 свидетели. Прокуратурата поиска 25 г. затвор за бившия лидер Ориол Жункерас и между 16 и 17 г. затвор за другите.

Обвиняемите не промениха позицията си по време на процеса. Те твърдяха, че са изправени пред съда само заради идеите им. Но прокуратурата заявяваше, че те са съдени заради действията им, а не заради идеите им. 

Пучдемон: Присъдите са варварство

Пучдемон: Присъдите са варварство

Пучдемон напусна Испания след референдума на 2017 г. и сега живее в Белгия