Председателят на парламента на Каталуния призна, че вътрешни разногласия и неуспех да обединят цялото каталунско общество са попречили на каузата за независимост от Испания. Но той вярва, че сепаратистите за първи път могат да спечелят повече от 50% от гласовете на евентуални регионални избори, пише "Гардиън".

Испанският върховен съд лишава лидера на Каталуния от право на публична длъжност за 18 месеца

Испанският върховен съд лишава лидера на Каталуния от право на публична длъжност за 18 месеца

Трябва да напусне поста на правителствен ръководител на Каталуния

Богатият регион в Северна Испания вероятно ще проведе избори в началото на следващата година, след като Върховният съд забрани на регионалния лидер Ким Тора да заема държавна длъжност.

Съдии в Мадрид в понеделник потвърдиха присъдата на каталунски съд, който призна Тора за виновен в неподчинение, след като пренебрегнал решение на Централната избирателна комисия да не се поставят символи за независимост на обществени сгради по време на предизборната кампания през миналата година. Той не може да заема държавна длъжност 18 месеца и е глобен с 30 000 евро.

Каталуния постави под карантина стотици ученици и преподаватели на втория учебен ден

Каталуния постави под карантина стотици ученици и преподаватели на втория учебен ден

Това е втората най-засегната от COVID-19 област в Испания

Роджер Торент, председателят на регионалния парламент и член на Каталунската републиканска левица (ERC), коментира, че каталунските депутати все още могат да номинират наследник на Тора, но избори са най-вероятният изход.

Тора и предшественикът му Карлес Пучдемон, който избяга в Белгия, за да избегне арест след организирането на незаконен референдум за независимост през октомври 2017 г., прилагаха стратегия на открит сблъсък с испанската държава.

Торент обаче каза, че ERC предпочита "реалистичен" и по-всеобхватен подход.

Председателят на парламента отбеляза, че партията ще продължи да преговаря с премиера на Испания Педро Санчес за намиране на политическо решение на каталунския конфликт.