Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон надъха сепаратистите на втората годишнина от забранения референдум за независимост, който разтърси испанската политика, като заяви, че тяхната кауза ще успее въпреки препятствията, информира ДПА.

Пучдемон написа в "Туитър", че сепаратистите не са спрени от две години на "потисничество" и обяви: "Ние ще победим".

Каталуния предупреди Испания да не разпалва с присъди сепаратистките настроения

Каталуния предупреди Испания да не разпалва с присъди сепаратистките настроения

Очаква се през октомври съдът в Мадрид да се произнесе по делото срещу 12-те регионални лидери

Испанските сепаратисти, които се борят за независимост на Каталуния от Испания, предизвикаха конституционна криза с организирания през 2017 г. референдум за независимост, който принуди испанското правителство в Мадрид да поеме контрол над Каталуния. Мадрид отстрани Пучдемон от лидерския пост след вота. 56-годишният, който сега живее в Белгия в изгнание, ще се изправи пред съда по обвинения в бунт, ако се върне в Испания.

Наследникът на Пучдемон, Ким Тора, също се закани, че борбата за независимост на Каталуния ще продължи.

В Каталуния повечето са противници на независимост от Испания

В Каталуния повечето са противници на независимост от Испания

Запитани дали желаят Каталуния да се превърне в независима държава, 44% са отговорили утвърдително, а 48.3 на сто са се обявили против отделяне от Испания

"Ние ще продължим, без извинения, да направим реалност Каталунската република", каза Тора на церемония в Барселона, като добави, че правителството му се ангажира да "освободи всички политически затворници и да върне изгнаниците".

В каталунския град Жирона около 300 поддръжници на независимостта се събраха пред казарми на испанската гвардия, за да протестират срещу присъствието им. Те хвърляха яйца и боя по сградите.

Освен заради годишнината, в региона е напрегнато и заради присъди, които скоро се очаква да бъдат обявени в процеса срещу 12 сепаратистки лидери, обвинени във връзка с референдума. Процесът приключи през юни. Прокуратурата иска 25 г. затвор за бившия лидер Ориол Жункерас, докато за другите иска между 16 и 17 г. затвор.