След дълъг дебат Сенатът на Испания реши да задейства чл. 155 от испанската конституция, с което се суспендира автономията на Каталуния.

По този начин централното правителство в Мадрид ще наложи пряка власт върху Каталуния, поемайки контрола върху правителствените институции в североизточната испанска област.

Това стана минути след като парламентът на Каталуния обяви независимост.

Каталуния обяви независимост от Испания
Обновена

Каталуния обяви независимост от Испания

Опозиционните каталунски депутати бойкотираха гласуването

Испанският премиер Мариано Рахой сега се очаква да свика правителството си за приемането на първите мерки за управление на Каталуния. Това би могло да включва уволняване на правителството в Барселона и пряк контрол върху полицейските сили в Каталуния, както и контрол върху финансите и обществените медии. 

Преди полунощ днес испанското правителство трябва да вземе конкретните мерки по намесата си в Каталуния и отстраняването на лидерите ѝ. 

Задействането на чл. 155 ще доведе до регионални избори в Каталуния в рамките на следващите шест месеца. 

Рахой преди е заявявал, че иска тези избори да бъдат проведени възможно по-скоро. 

Испанският сенат задейства чл. 155 от конституцията с 214 гласа "за" и 47 гласа "против", като само един сенатор се въздържа.  

В дълга публикация в "Фейсбук" кметът на Барселона Ада Колау изрази несъгласие с обявяването на независимост от страна на парламента на Каталуния, както и с решението на сената да суспендира автономията на областта.

"Не и от моето име. Не на чл. 155 и обявената независимост", отсече Колау.