182 души са пострадали при насилието по време на протестите в Барселона и други градове на Каталуния, информира АФП, позовавайки се на властите.

Само в Барселона пострадалите са 152 души.

Десетки ранени при протестите в Каталуния

Десетки ранени при протестите в Каталуния

Напрежение в Испания

Общо 83 души са арестувани в региона след сблъсъците, обявиха от Министерството на вътрешните работи пред осведомителната агенция.

Журналист на АФП съобщава, че тази сутрин все още мирише на изгоряло в центъра на Барселона, където работници почистват боклуците след сблъсъците, включително камъни, счупени стъкла, пълнители за гумени патрони и други.

Обща стачка парализира Каталуния

Обща стачка парализира Каталуния

За 17,00 часа местно време е планирана голяма демонстрация в Барселона

Преди да започнат сблъсъците в петък повече от 500 000 души излязоха да протестират в Барселона. В Каталуния беше обявена обща стачка.

Митингите започнаха, след като Върховният съд на Испания осъди каталунски политици, участвали в организирането на референдума за независимост, на лишаване от свобода до 13 години.

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон отказа да бъде предаден на Испания, но се яви пред белгийския съд почти две години, след като потърси убежище в страната, за да получи европейска заповед за арест, издадена спрямо него от Испанския върховен съд.

Лидерът на Каталуния Ким Тора заяви от своя страна след решението на съда, че ще трябва да се проведе нов референдум за самоопределението на испанската област.