Най-малко 89 души бяха ранени в петък в Каталуния по време на различни протести от страна на привържениците на независимостта на региона. Това съобщи вестник "Ел Паис".

Повечето от жертвите - 60 души, са ранени в Барселона.

Обща стачка парализира Каталуния

Обща стачка парализира Каталуния

За 17,00 часа местно време е планирана голяма демонстрация в Барселона

В Каталуния в петък започна обща стачка. Многобройни митинги се провеждат в различни градове на региона, но най-големите демонстрации се проведоха в столицата на автономията. Протестът в Барселона прерасна в сблъсъци между полицията и протестиращите. Органите на реда използваха сълзотворен газ, в допълнение, за първи път по време на митинги бяха включени водни оръдия.

Лидерът на Каталуния се обяви за нов референдум

Лидерът на Каталуния се обяви за нов референдум

Тора заяви, че има "измислена история", че каталунското сепаратистко движение извършва насилие

По предварителни данни най-малко 31 души са задържани в Барселона. Протестиращите горяха боклук и строят барикади.

От понеделник в Каталуния се провеждат демонстрации, които завършват с безредици. Митингите започнаха, след като Върховният съд на Испания осъди каталунски политици, участвали в организирането на референдума за независимост, на лишаване от свобода до 13 години.

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон отказа да бъде предаден на Испания, но се яви пред белгийския съд почти две години, след като потърси убежище в страната, за да получи европейска заповед за арест, издадена спрямо него от Испанския върховен съд.

Лидерът на Каталуния Ким Тора от своя страна след решението на съда заяви, че ще трябва да се проведе нов референдум за самоопределението на испанската област.