Испанската полиция е арестувала повече от 10 влиятелни каталунски бизнесмени като част от разследване злоупотреба с държавни средства, които са използвани за покриване на разходите на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон в Белгия, където той живее в изгнание след неуспешния опит за отделяне на Каталуния през 2017 г., информира "Политико".

Съд в Белгия прекрати европейската заповед за арест на Пучдемон

Съд в Белгия прекрати европейската заповед за арест на Пучдемон

С това не може да бъде екстрадиран в Испания

Разследването е започнало преди година и половина и се води от прокурор в Барселона. Има за цел да се изясни дали кампанията за организирането на незаконния референдум за отделяне и последвалите разходи за живот на Пучдемон в Белгия са финансирани след отклоняване на средства от местен орган, който е свързан с администрирането на Барселона. Тези средства първоначално са били за организации, занимаващи се с международно сътрудничество.

Каталунският вестник La Vanguardia пише, че арестуваните от Гражданската гвардия тази сутрин по подозрение злоупотреба с държавни средства и пране на пари поддържат близки контакти с управляващите партии в Каталуния, които се борят за независимост на региона.

Очакват се още арести през следващите дни.

Претърсени са жилища и офиси в редица каталунски градове, включително Барселона.

Пудчдемон, сега евродепутат, написа в "Туитър", че искат политическата и гражданска смърт на движението за независимост, защото три години след обявяването на независимост продължава борбата за справедлива кауза.