Съд в Белгия е взел решение за прекратяване действието на европейските заповеди за арест на каталунските политици Карлес Пучдемон и Тони Комин, издадени от испански съд. Това съобщи самият Пучдемон в профила си в "Туитър", съобщават световните информационни агенции.

"Белгийското правосъдие признава нашия имунитет и взе решение за спиране действието на заповедта за арест и екстрадиция!", написа той.

Белгия отложи екстрадицията на Пучдемон, Испания е възмутена

Белгия отложи екстрадицията на Пучдемон, Испания е възмутена

Съдът насрочи решението за 16 декември

Пучдемон и Комин бяха избрани за членове на Европейския парламент от каталунската коалиция Lliure per Europa ("Свободни за Европа"). Ала по закон, за да получат мандати, те трябваше да положат клетва за вярност към конституцията пред испанската централна избирателна комисия. Това означава, че те трябваше да се появят лично в Испания, където те са обявени за издирване. Те не отидоха за церемонията за клетвата в Мадрид, като вместо това изпратиха адвокати с нотариално заверени актове за клетва, обаче избирателната комисия отказа да ги признае като достатъчни основания за включването на Пучдемон и Комин в списъка на европейските депутати, избрани от Испания.

Пучдемон се предаде на властите в Белгия

Пучдемон се предаде на властите в Белгия

Те го освободиха, след като той отказа да бъде предаден на Испания

По-висшестоящата инстанция на Съда на Европейския съюз на 20 декември реши да преразгледа по-ранното решение на по-долната инстанция за отхвърляне на искането на Пучдемон и Комин, в което те поискаха да се предприемат мерки, които да им позволят да поемат задълженията си на евродепутати. Пучдемон и Комин получиха временни пропуски до Европейския парламент на 20 декември, като пълната акредитация може да бъде одобрена през януари.

Съдът на ЕС призна на 19 декември, че бившият заместник-ръководител на правителството на Каталуния Ориол Жункерас е получил имунитет като член на Европейския парламент веднага след обявяването на резултатите от евроизборите през май. По това време Жункерас беше арестуван във връзка с повдигнатите обвинения за организиране на незаконен референдум за независимост през 2017 г. Испанският съд отказа да го освободи от ареста, за да положи клетва. Избирателната комисия на Испания обяви мястото на Жункерас за вакантно, като прекрати правомощията му и изпрати до Европейския парламент списък на депутатите, в който неговото име не присъстваше. Жункерас беше осъден на 14 октомври от Върховния съд на Испания на 13 години затвор по обвинение в метеж и присвояване на държавни средства.

Съдът на ЕС обяви, че каталунецът Жункерас е с депутатски имунитет

Съдът на ЕС обяви, че каталунецът Жункерас е с депутатски имунитет

Каталунските сепаратисти искат освобождаването му в Испания