Бившият заместник-ръководител на правителството на Каталуния Ориол Жункерас, осъден в Испания за участие в организацията на референдума за независимост, има депутатски имунитет, тъй като е член на Европейския парламент (ЕП), съобщава Европейският съд в Люксембург, цитиран от ТАСС.

Съдът постанови, че лице, чийто избор в Европейския парламент е официално обявен от съответния орган на държава от ЕС, от този момент нататък придобива статут на член на парламента. И последният е обект на депутатски имунитет, обяснява трибуналът.

Освен това в решението на съда се посочва, че испанските власти първо трябва да поискат от ЕП да лиши Жункерас от имунитета, ако са възнамерявали да му забранят да полага клетвата като европейски депутат.

Испанският върховен съд през юли реши да изясни с Европейския съд въпроса за обхвата на имунитета на бившия заместник-ръководител на каталунското правителство Ориол Жункерас, който спечели място след резултатите от изборите за Европейски парламент. Съдът на Испания обаче не му позволи да положи клетва като европейски депутат.

Осъденият Жункерас: Ние ще се върнем по-силни

Осъденият Жункерас: Ние ще се върнем по-силни

По-рано днес Жункерас беше осъден на 13 г. затвор по обвинения в противодържавна дейност

Партията на левите републиканци на Каталуния, която подкрепя отцепването на региона от Испания, изисква освобождаването на Жункерас от затвора след решението на Европейския съд в Люксембург.

"Изискваме процесът срещу Жункерас да се обяви за невалиден и незабавно да бъде освободен", обясняват от партията.

Решението на европейския съд може да повлияе на ситуацията, в която е бившият ръководител на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон, който избяга от страната в разгара на кризата.

Испания иска, той да бъде екстрадиран от Белгия, но след евроизборите и той получи място в Европейския парламент. По-рано съдът в Брюксел отложи разглеждането на екстрадицията на Пучдемон и двамата му сътрудници до 3 февруари.

Нов вот за референдум в Каталуния е неизбежен, вярва осъден каталунски лидер

Нов вот за референдум в Каталуния е неизбежен, вярва осъден каталунски лидер

Жункерас също потвърди, че с другите осъдени каталунски лидери ще внесат случая си в Европейския съд по правата на човека в Страсбург