Ориол Жункерас, един от бившите лидери на Каталуния, който вчера беше осъден на 13 г. затвор за ролята си в провеждането на неуспешния референдум за отцепване на региона от Испания, обяви, че сега е неизбежно организирането на нов референдум за отделяне от испанската държава, пише "Гардиън".

Жункерас и други осем сепаратистки лидери са осъдени за противодържавна дейност от Върховния съд на Испания в понеделник. Присъдите предизвикаха недоволство и протести в Каталуния. Дори някои демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията след опит за окупация на летището в Барселона.

Осъденият Жункерас: Ние ще се върнем по-силни

Осъденият Жункерас: Ние ще се върнем по-силни

По-рано днес Жункерас беше осъден на 13 г. затвор по обвинения в противодържавна дейност

Ориол Жункерас заяви в интервю за "Ройтерс", че е убеден, че трябва да бъде намерено политическо решение за прекратяване на конфликта за независимост.

"Сигурен съм, че този конфликт трябва да бъде разрешен чрез избирателни урни...ние сме убедени, че рано или късно е неизбежен референдум, защото как можем да дадем глас на гражданите", пише той в имейл до осведомителната агенция от затвора. Сепаратистът добави, че не съжалява за организирането на референдума през октомври 2017 г.

Жункерас също потвърди, че с другите осъдени каталунски лидери ще внесат случая си в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. По думите му никога няма да се откажат от опитите да отделят Каталуния от Испания.

Премиерът на Испания призова за „нова глава” в отношенията с Каталуния

Премиерът на Испания призова за „нова глава” в отношенията с Каталуния

Днешното решение потвърждава поражението на движение

"Затворът и изгнанието ни правят по-силни и дори по-убедени", подчерта бившият лидер. Според него решението на Върховния съд само ще съживи движението за независимост.

"Сигурен съм, че тази присъда няма да отслаби движението на независимост, точно обратното", убеден Жункерас.

До 13 г. затвор за лидерите на Каталуния
Обновена

До 13 г. затвор за лидерите на Каталуния

Върховният съд на Испания даде между 9 и 13 г. затвор на девет лидери