Продължават протестите в испанския регион Каталуния след присъдите срещу регионалните лидери, съобщиха световните информационни агенции. 

Хиляди привърженици на отделянето от Кралството се включиха в тях. 

Премиерът на Испания призова за „нова глава” в отношенията с Каталуния

Премиерът на Испания призова за „нова глава” в отношенията с Каталуния

Днешното решение потвърждава поражението на движение

След като от българското външно министерство съобщиха, че летището в Барселона вече функционира нормално, то отново е било блокирано от несъгласни с решението на съда. 

Също така е блокиран и транспортът. 

Делегацията на Балканите на правителството на Каталуния в позиция до българските медии осъди действията на Мадрид и настоя международната общност да се намеси.

Бившият лидер Карлес Пучдемон осъди присъдите като варварство. 

МВнР: Летище "Ел Прат" в Барселона работи нормално след протестите

МВнР: Летище "Ел Прат" в Барселона работи нормално след протестите

Генералното ни консулство в Барселона следи ситуацията и е готово да оказва съдействие

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че е време да "обърнем страницата" в отношенията с Каталуния след издадените от Върховния съд присъди, информира АФП.

Никой не е над закона. В демокрация като Испания никой не е съден за идеите си, а за престъпно поведение, обяви Санчес на английски и испански език след решението на съда.

По-рано днес Върховният съд на Испания даде между 9 и 13 г. затвор на девет лидери на Каталуния във връзка с неуспешния опит за обявяване на независимост на богатия испански регион през октомври 2017 г. Други трима обвиняеми са осъдени само по обвинения в неподчинение и няма да лежат в затвора. Това предизвика протести в Каталуния.