Испанският премиер Педро Санчес заяви, че е време да "обърнем страницата" в отношенията с Каталуния след издадените от Върховния съд присъди, информира АФП.

Никой не е над закона. В демокрация като Испания никой не е съден за идеите си, а за престъпно поведение, обяви Санчес на английски и испански език след решението на съда.

Протести в Каталуния след решението на Върховния съд

Протести в Каталуния след решението на Върховния съд

По-рано днес Върховният съд на Испания даде между 9 и 13 г. затвор на девет лидери на Каталуния

"Днешното решение потвърждава поражението на движение, което не успя да получи вътрешна подкрепа и международно признание. След решението на Върховния съд ние трябва да обърнем страницата на основата на мирно съвместно съществуване в Каталуния чрез диалог", добави той.

"Можем да отворим нова глава за модерна, плуралистична и толерантна Каталуния, която заема правилното си място в Испания", смята Санчес.

Министър-председателят отбеляза още, че правителството ще работи през следващите дни, за да гарантира обществения ред и да защити демократичните закони, като отговори пропорционално на всички нарушения на закона.

До 13 г. затвор за лидерите на Каталуния
Обновена

До 13 г. затвор за лидерите на Каталуния

Върховният съд на Испания даде между 9 и 13 г. затвор на девет лидери

Правителството ще продължи да работи за възстановяване на разкъсването, създадено от сепаратисткото движение, изтъкна още той.

По-рано днес Върховният съд на Испания даде между 9 и 13 г. затвор на девет лидери на Каталуния във връзка с неуспешния опит за обявяване на независимост на богатия испански регион през октомври 2017 г. Други трима обвиняеми са осъдени само по обвинения в неподчинение и няма да лежат в затвора. Това предизвика протести в Каталуния.