Испански прокурор обвини лидерите на каталунските сепаратисти на втория ден от процеса, че са се опитали да използват "човешки щитове", за да блокират полицията по време на неуспешния опит за отцепване от Испания през 2017 г., информира АФП.

Сепаратистите в Каталуния сядат на подсъдимата скамейка

Сепаратистите в Каталуния сядат на подсъдимата скамейка

12-те обвиняеми могат да получат до 25 години затвор

Прокурорът Фидел Кадена към Върховния съд на Испания отхвърли аргументите на адвокатите на подсъдимите, които обявиха, че процесът е политически мотивиран.

Какво е наказуемо...поведение, което цели събаряне на конституционния ред, призиви за прибягване към насилнически методи чрез използване на масите като човешки щитове срещу полицията, обяви държавният прокурор.

12 каталунски политици и активисти могат да влязат в затвора за години, ако бъдат осъдени за бунт и други обвинения относно организирането на референдума за независимост през октомври 2017 г., а също така за пренебрегване на съдебна забрана и обявяване на независимост.

АФП отбелязва, че ключовият въпрос е дали реално е имало някакво насилие.

Държавното обвинение посочи "инциденти с насилие" по време на протести, организирани от две групи, които са довели до референдума.

Активистите обградиха сградата на каталунското икономическо министерство на 20 септември 2017 г., докато националната полиция претърсваше във ведомството в опит да спре гласуването.

Испания не прокара бюджета, отива към избори

Испания не прокара бюджета, отива към избори

191 депутати са гласували против бюджета

Прокуратурата също обвинява сепаратистите в поощряване на насилие и агресия срещу полицията на деня на референдума. Сепаратистите отхвърлят обвиненията.

Процесът не е за сепаратизма..., а за поредицата от събития през септември и октомври 2017 г., обяви прокурор Хавиер Сарагоса.

Политическата дейност не е разрешена, когато се оправдават престъпни действия като пренебрегване на забраната за провеждане на референдум от Конституционния съд, подчерта прокурорът.

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, който напусна Испания дни след обвяването на провинцията за независима страна на 27 октомври, не е сред подсъдимите.

Испания не съди задочно заподозрени в големи престъпления.