Каталунският сепаратистки лидер, Карлес Пучдемон, заяви, че испанската държава е победена в предсрочните регионални избори, съобщава БиБиСи. Говорейки в Брюксел, той приветства резултата като победа за "каталунската република".

Сепаратистките партии ще имат малко мнозинство в новият парламент. Партията, която иска Каталуния да остане полуавтономна част на Испания, е най-голямата партия. В резултат на това не е ясно кой ще направи правителство.

Испанското правителство наложи директно управление на Каталуния и обяви избори след незаконния референдум за независимост през октомври. Министър-председателят Мариано Рахой се надяваше, че изборите ще възстановят стабилността, но вместо това политическите сътресения в Испания ще продължат. Консервативната народна партия (ПП) на Рахой отбеляза най-лошия си резултат вчера.

"Това е резултат, който никой не може да оспори", коментира Пучдемон в телевизионна реч от Белгия.

Каталуния пак избра независимостта
Обновена

Каталуния пак избра независимостта

Това не е изненада

"Република Каталуния спечели ... испанската държава бе победена, Рахой и съюзниците му загубиха", обясни Пучдемон пред приветстващи го поддръжници.

Европейската комисия заяви, че позицията ѝ по отношение на Каталуния остава същата, независимо от резултатите от вчерашните избори. ЕК коментира, че събитията в Каталуния са вътрешен проблем за Испания.

"Нашата позиция по въпроса за Каталуния е добре известна и редовно се преповтаря на всички нива. Няма да се промени", обяснява говорителят на комисията Александър Уинтерщайн пред АФП. "Във връзка с регионалните избори нямаме коментар", допълва той.

Испанското правителство все още не е коментирало резултатите. Според анализатори, успехът на сепаратистките партии означава, че топката се връща в съда на испанското правителство. Антонио Барозу от базирана в Лондон изследователска компания коментира, че проблемът за Мадрид остава "и движението за отцепване няма просто така да изчезне".

Все още не е ясно дали Пучдемон ще бъде президент и ако това се случи, дали ще се завърне от Белгия. Към момента, той все още би трябвало да бъде арестуван, ако влезе в Испания.

Инес Аримадас: Каталуния е Испания

Инес Аримадас: Каталуния е Испания

"Гражданите" вземат 37 мандата