Испанската сепаратистка област Каталуния проведе избори, а резултатите сочат мнозинство за партиите, които се обявават за независимост на областта. 

Каталуния провежда предсрочни избори

Каталуния провежда предсрочни избори

Очаква се много висока активност

АП пише за абсолютното мнозинство за партиите на отделянето от Мадрид.

Сепаратистите ще имат 70 депутата. За мнозинство в 135-членното събрание са необходими 68 мандата. 

В тази конфигурация влизат Републиканската левица на бившия вицепремиер Жункерас, която събира над 22 процента от гласовете, "Заедно за Каталуния" на сваления премиер Пучдемон - с 19 на сто подкрепа, както и крайната сепаратистка партия с 5 процента.

В същото време либералната "Гражданите", която се обявява за оставането в Испания, ще разполага с най-много депутати - 37 мандата. 

Социалистите са с вероятен резултат от 15 процента, за каталунският вариант на "Подемос" са гласували 7 процента, а за управляващата Народната партия - 4,5 на сто.

34,51 процента избирателна активност в Каталуния към 14 часа

34,51 процента избирателна активност в Каталуния към 14 часа

Избирателните секции затварят в 21 часа българско време

Това става на фона на рекордна изборна активност от 68,3 % към 18 часа местно време. Това е 5 процента повече от активността на миналите избори през 2015-а година.

Това не е изненада, след като всички партии в предизборната кампания призоваваха привържениците си да участват в изборите.

Каталуния иска споразумение с Мадрид

Каталуния иска споразумение с Мадрид

Една четвърт искат отцепване

Изборните секции в Каталуния бяха отворени от 9 до 20 часа местно време.

Изборите бяха насрочени от Мадрид, след като регионалния парламент обяви независимостта на Каталуния, а испанските власти поеха контрола над областта.