Парламентът на Испания отхвърли бюджетния план на правителството за 2019 г., което тласка страната към предсрочни избори, пише "Паис".

Както се очакваше, премиерът на Испания Педро Санчес не успя да си осигури подкрепата на прокаталунските партии за независимост. По-късно днес се очаква да обяви дата на предсрочните избори.

Испания отива към предсрочни избори?

Испания отива към предсрочни избори?

Премиерът Педро Санчес е изправен пред тежка битка

Тази сутрин повечето депутати блокираха бюджетните планове на управляващата Социалистическа партия.

Правителствени източници предполагат, че изборите ще се проведат на 14 или 28 април.

По време на двудневен дебат в долната камара на испанския парламент правителството се опита да убеди други партии да подкрепят плана, но прокаталунските партии, консервативната Народна партия и дясноцентристката "Граждани" гласуваха против.

Санчес пое властта през юни 2018 г. след успешен вот на недоверие към правителството на премиера Мариано Рахой. Но оттогава социалистите са в слаба позиция, тъй като имат само 84 места в 350-местния парламент при необходими 176 за мнозинство. Санчес се нуждаеше от подкрепата на "Подемос", Републиканска левица за Каталуния и Европейската демократична партия на Каталуния за прокарване на законодателството, включително и бюджетния план за 2019 г.

Но двете каталунски партии отправяха заплахи през последната седмица, че няма да подкрепят бюджета, ако правителството не направи отстъпки по въпроса с независимостта на Каталуния и започналия вчера срещу каталунските сепаратисти процес.

"Ройтерс" съобщава, че 191 депутати са гласували против бюджета, а един се е въздържал. 158 законодатели са подкрепили предложението на правителството.

Испания е на път да проведе парламентарни избори за трети път за по-малко от пет години, пише "Гардиън".

По-късно днес се очаква Санчес да свика кабинета и да обяви предсрочни избори през април или май.

Социологическите проучвания показват, че социалистите са първи с около 30% подкрепа, но двете основни дясноцентристки партии заедно събират повече от 30%.