Правителството на социалистите в Испания може да бъде принудено да свика предсрочни парламентарни избори, ако десните партии и каталунските сепаратисти отхвърлят националния бюджет на ключов вот днес, съобщават "Ройтерс" и "Гардиън".

Премиерът Педро Санчес е изправен пред тежка битка да си осигури подкрепата на мнозинството депутати за прокарване на бюджета на фона на голяма опозиция.

За първи път от десетилетия крайнодясна партия спечели парламентарни места в Испания

За първи път от десетилетия крайнодясна партия спечели парламентарни места в Испания

Партия "Вокс" получи 12 места в парламента в Андалусия

Санчес ръководи правителство на малцинството. Испанските социалисти имат 84 места в 350-местния парламент. Те разчитаха на подкрепата на баските и каталунските националистически партии през миналата година, когато консервативната Народна партия изгуби вот на доверие.

Ако, както изглежда, бюджетът бъде отхвърлен от десните партии, както и от Републиканска левица за Каталуния и Европейската демократична партия на Каталуния, очаква се Санчес да свика предсрочни избори през април или май. Иначе по план следващите парламентарни избори са през 2020 г.

Източници от правителството и социалистите заявиха, че все още не е съгласувана конкретна дата за провеждане на изборите, но 14 април се посочва като най-вероятната, както и 28 април, защото Санчес иска да мобилизира левите избиратели възможно най-бързо в битката срещу десницата.

Социологическите проучвания показват, че социалистите са първи с около 30% подкрепа, но двете основни дясноцентристки партии заедно събират повече от 30%.

Вчера започна процесът срещу каталунските сепаратисти.