Каталуния предупреди Испания да не разпалва с присъди сепаратистките настроения. Това заяви лидерът Ким Тора, цитиран от "Ройтерс".

Това заяви той на конференция в Мадрид.

Очаква се през октомври съдът в Мадрид да се произнесе по делото срещу 12-те регионални лидери.

Прокуратурата иска за тях присъди между 7 и 25 години, по обвиненията за сепаратизъм, подбуждане към бунт на населението,  както и за незаконно присвояване на държавни средства.

Делото е за ролята им в организирането на референдума от 2017 година и бунтовете след него.

Според Тора обаче, осъдителни присъди ще означават опасност от ново надигане на вълни от недоволни.

В Каталуния повечето са противници на независимост от Испания

В Каталуния повечето са противници на независимост от Испания

Запитани дали желаят Каталуния да се превърне в независима държава, 44% са отговорили утвърдително, а 48.3 на сто са се обявили против отделяне от Испания

За него, такива присъди са незаконни и ще подкопаят демокрацията в Кралството.

Противниците на отделянето на Каталуния от Испания са повече от поддръжниците за независимост на региона, стана ясно през юли от данни на Центъра за изучаване на общественото мнение към местното правителство.

Запитани дали желаят Каталуния да се превърне в независима държава, 44% са отговорили утвърдително, а 48.3 на сто са се обявили против отделяне от Испания.

В проучването, проведено от 25 юни до 17 юли, участваха 1500 души.

Испания е пред поредна политическа криза, след като има вероятност страната да проведе четвърти парламентарни избори за период от 4 години.

Ако до края на месеца не бъде постигнато споразумение за коалиционен кабинет, на 10 ноември ще бъдат насрочени нови избори.