Белгия обяви, че временно възобновява граничния контрол с Франция. Целта е да се спре пристигането на мигранти от лагера край Кале, съобщава Агенция „Франс прес”. Мярката е нов удар срещу зоната за пътуване без паспорти в Европейския съюз.

„Информирали сме Европейската комисия, че временно ще се отклоним от шенгенските правила”, обяви на пресконференция в Брюксел вътрешният министър Жан Жамбон.

Гранична полиция е разположена на френско-белгийската граница заради опасния, че мигранти, които са изгонени от лагера край Кале, могат да се насочат към белгийския бряг и да се опитат да се промъкнат към Великобритания.

Белгия е засилила мерките за сигурност по границата си със Северна Франция, след като френските власти пристъпиха към заличаване на лагера, пояснява Daily Express.

Действието е предприето, след като голям брой мигранти се насочиха към белгийското пристанище Зеебрюж, за да се прехвърлят към Великобритания.

Внезапният наплив на мигранти към Зеебрюж породи страхове, че градът може да се превърне в нов магнит за мигрантите, искащи да достигнат до Великобритания. Политиците предупредиха, че белгийското крайбрежие може да стане „второ Кале”.