Белгийската полиция обискира централата на Европейската народна партия (ЕНП) в Брюксел, пише порталът EURACTIV, като се позовава на свой източник.

"Белгийски полицаи влязоха на първия и третия етаж на централата на партията на Rue du Commerce", каза източникът.

Според първоначалната информация полицията е иззела компютри, свързани с текущо разследване за предполагаема корупция по време на предизборната кампания за ЕС през 2019 г.

Депутатът от ХДС Марио Фойгт беше мениджър на дигиталната кампания на лидера на ЕНП Манфред Вебер по време на кампанията за европейските избори през 2019 г., а запитванията са насочени към възлагането на договора за дигиталната кампания на компания в Тюрингия, според съобщения в германските медии.

Фойгт сега е лидер на ХДС в Тюрингия. Миналия септември съдебната комисия на парламента на провинция Тюрингия отне имунитета му в очакване на разследване от германската прокуратура, въпреки че не е ясно дали този случай е свързан с настоящото разследване.

Консервативната ЕНП е най-старата и голяма европейска политическа група. В кратко изявление партията потвърди, че "представители на белгийските и германските полицейски органи са посетили партийната централа в Брюксел" на 4 април, добавяйки, че "посещението е свързано с текущо разследване в Тюрингия, Германия".

"Партията си сътрудничи при пълна прозрачност с участващите органи, предоставяйки цялата необходима информация и документация," се казва в информацията.

Катаргейт: ЕП свали имунитета на Марк Тарабела и Андреа Коцолино

Катаргейт: ЕП свали имунитета на Марк Тарабела и Андреа Коцолино

Те бяха членове на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, но по-късно станаха независими