Депутатите от френскоговорящия регион Валония, който се намира в Южна Белгия, гласуваха за блокирането на търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, известно като СЕТА, съобщава "Франс прес".

Решението на Валония може да окаже значително влияние върху бъдещите преговори на ЕС със САЩ за сродното със СЕТА Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), както и с напускащата общността Великобритания.

Решението на валонските депутати заплашва да "спъне" СЕТА, подписването на което се състоя през миналия месец в Брюксел, където присъства канадският премиер Джъстин Трюдо.

"Няма да дам правомощия на федералното правителство и Белгия няма да подпише CETA на 18 октомври", каза социалистът Пол Мане, премиер на валонското правителство.

В Белгия е необходимо седем различни местни парламента да дадат на федералното правителство правомощията за официално одобрение.

В по-бедната, индустриална Валония се засилиха протекционистките настроения, за разлика от по-богатата холандскоговоряща област Фландрия.