Външният министър на Сърбия предупреди, че страната може отново да се превърне в източник на нестабилност в Европа, ако Косово стане независимо против волята на Белград.

Сега Сърбия е източник на стабилност на Балканите, каза Вук Драшкович преди визитата на представители на Европейския съюз в Белград с цел да се насърчи сформирането на демократично правителство, което би премислило пълното отхвърляне на плана на ООН за Косово.

В сръбската столица пристигат комисарят по външна политика Хавиер Солана, комисарят по разширяването Оли Рен и министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

След срещата си с британския министър за Европа Джеф Хун Драшкович каза, че е необходимо да се избегне наложено решение на въпроса, което би могло да доведе до това Сърбия отново да се превърне във фактор на нестабилност.

Хун, който е на отделно посещение в Белград, каза, че Великобритания иска да види Сърбия в семейството на европейските нации.

Припомняме предложеният план за Косово предвижда на областта да бъде предоставено самоуправление под наблюдението на международната общност, със собствена армия и конституция.