Сърбия е уверена, че Русия ще наложи вето и ще попречи на плана, който дава контролирана независимост на Косово.

Ние сме убедени, че предложението няма да мине в Съвета за сигурност и че ще се отвори възможност за нов кръг преговори с нов посредник.
Това каза сръбският премиер Воислав Кощуница, цитиран от Ройтерс.

Вчера пратеникът на ООН Марти Ахтисаари представи в Съвета плана си за бъдещия статут на областта, изготвен след продължилите една година преговори между Белград и косовските албанци.

Планът, подкрепен от САЩ и Европейския съюз, предвижда суверенитет на Косово под наблюдението на ЕС, който ще има представителство в областта. Вероятно такива представителства ще има в Прищина и в Митровица, където е съсредоточено сръбското малцинство.

Кощуница каза, че налагането на вето от Русия върху плана за разкъсване на Сърбия и върху бруталното присвояване на 15% от сръбската територия е от историческо значение за Сърбия и сръбския народ.

Косовският премиер към сърбите: Вие сте добре дошли в нашата общност

ООН настоява за независимо Косово

Докато САЩ и Европа предупреждават за опасност от етническо напрежение, ако планът не бъде приет и приложен на практика, Русия държи на позицията си, че решението за Косово трябва да удовлетворява и двете страни и поиска продължаване на преговорите.

Днес външният министър Сергей Лавров каза, че Русия ще поиска разследване за прилагането на всички предишни резолюции за Косово, ако Съветът за сигурност одобри плана на Ахтисаари, като специално подчерта резолюция 1244.

По думите на Лавров Москва иска да се установи кой и как е прилагал резолюциите на Съвета за сигурност, и кой не е направил това.

Резолюция 1244 от 1999 година, с която ООН постанови разполагане на ръководените от НАТО сили - КейФОР, определя Косово като протекторат на ООН в границите на Югославия.