Гласуването на изборите за Сирийския народен съвет (парламент) не беше свободно и справедливо. Това мнение беше изразено в писмено изявление, публикувано в понеделник от ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Морган Ортегъс.

"В неделя режимът на сирийския президент Башар Асад проведе така наречените парламентарни избори в Сирия. Башар Асад се стреми да представи тези съмнителни избори като успех срещу предполагаемата сговор на Запада, но в действителност това е просто още една стъпка, при която сирийският народ няма реален избор ", заяви дипломатът.

"Сирия не е видяла свободни и честни избори откакто партията на Асад е на власт и тази година не беше изключение", посочи Морган Ортегъс.

Белият дом на забраната на сирийските бежанци, живеещи в чужбина, да гласуват на избори.

"Докато режимът на Асад и неговото правителство не гарантират и се придържат към тези условия, международната общност ще разглежда тези фалшиви избори такива, каквито са: поредният опит на режима да даде фалшива легитимност и да избегне прилагането на политическия процес, предвиден в резолюция 2254 На Съвета за сигурност на ООН ", завърши дипломатът.

Изборите за парламента на Сирия се проведоха на 19 юли на многопартийна основа в съответствие с конституцията, одобрена с референдум на 26 февруари 2012 г. 1656 кандидати, включително 200 жени, се състезаваха за 250 парламентарни места. Според прогнозите съставът на законодателния орган на страната ще бъде подновен с повече от 50% въз основа на резултатите от гласуването.