Белият дом смята, че заявленията на Иран за изглаждане на противоречията със САЩ по ядрената програма на Техеран са недостатъчни, предадоха информационните агенции.

„Това не е достатъчно. Ние сме отворени за дипломатически стъпки, стремим се към разговори, но ще продължим да оказваме натиск на Иран, ако страната не се възползва от тази възможност." - коментира Бен Родс - заместник на съветника по националната сигурност на президента Барак Обама.

Припомняме, Съветът за сигурност на ООН въведе санкции срещу Иран заради ядрената програма на  страната. Властите в Техеран твърдят, че иранската ядрена програма е за мирни цели и не е насочена  към създаване на ядрено оръжие.

„Президентът ясно даде да се разбере, че за САЩ е неприемливо Иран да придобие ядрено оръжие. Той неведнъж е заявявал, че се разглеждат всички възможни варианти за действие Ние искаме да разгледаме всички възможности за решаване н атози въпрос по дипломатически път." - заяви Родс.

Преди това президентът Обама заяви, че е влязъл в кореспонденция с иранския президент Хасан Рохани  и че би искал  да бъде задействан потенциалът на Иран стабилизиране на ситуацията в Сирия.

Според информация на вестник „New York Times", Обама е обещал санкциите да бъдат отменени, ако Техеран покажи готовност за „сътрудничество с международната общност, изпълни обещанията си и сложи край на неопределеността".

В отговор иранското правителство заяви готовност да преговаря и да постигне съгласие със САЩ.

От Белия дом обаче заявиха, че засега не става дума за отмяна на санкциите срещу Иран - както на приетите от ООН, така и на въведените от САЩ като едностранен жест.