Бюджетният директор на Белия дом Шаланда Йънг предупреди в писмо до председателя на Камарата на представителите на републиканците Майк Джонсън и други лидери на Конгреса в понеделник, че на Съединените щати им липсват време и пари, за да помогнат на Украйна да води войната си с Русия, предава "Ройтерс".

Администрацията на президента Джо Байдън през октомври поиска от Конгреса близо 106 милиарда долара за финансиране на амбициозни планове за Украйна, Израел и граничната сигурност на САЩ.

Републиканците контролират Камарата на представителите с тънко мнозинство, а финансирането за Украйна стана политически противоречиво сред някои десни законодатели.

Йънг каза в писмо, разпространено от Белия дом, че спирането на финансирането и потока от оръжия към Украйна ще увеличи вероятността от руски победи.

"Искам да бъда ясна: без действия на Конгреса до края на годината ще изчерпим ресурсите си, за да набавим повече оръжия и оборудване за Украйна и да предоставим оборудване от американски военни запаси", написа тя. "Няма наличен вълшебен съд с финансиране, за да посрещнем този момент. Свършихме парите - и почти ни изтече времето."

Лондон: Дори Русия вероятно не знае колко военни жертви е дала в Украйна

Лондон: Дори Русия вероятно не знае колко военни жертви е дала в Украйна

Общият брой на убитите и ранените руски войници е около 320 000