Двама от висшите съветници на президента Джо Байдън ще се опитат да убедят американските законодатели във вторник, че е в най-добрия интерес на страната да предостави още милиарди долари на Украйна и Израел въпреки огромните бюджетни дефицити и разделенията относно политиките на неговата администрация спрямо двете страни, предава "Ройтерс".

Държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин свидетелстваха пред комисията по бюджетните кредити на Сената относно искането на Байдън за 106 милиарда долара за финансиране на амбициозни планове за сигурността на границите на Украйна, Израел и САЩ.

С аргумента, че подкрепата на американските партньори е жизненоважна за националната сигурност, Байдън поиска 61,4 милиарда долара за Украйна, около половината от които ще бъдат изразходвани в Съединените щати за попълване на запасите от оръжия, изтощени от предишна подкрепа за Киев.

Байдън също поиска 14,3 милиарда долара за Израел, 9 милиарда долара за хуманитарна помощ - включително за Израел и Газа - 13,6 милиарда долара за сигурност на границата на САЩ, 4 милиарда долара военна помощ и правителствено финансиране за противодействие на регионалните усилия на Китай в Азия.

Във встъпителното си изявление Блинкън каза, че подкрепата на САЩ за Украйна е превърнала инвазията на Русия в Украйна в "стратегически провал" и подчерта важността както на помощта за сигурността на Израел, така и на хуманитарната помощ за палестинците в Газа.

"Без бърза и продължителна хуманитарна помощ е много по-вероятно конфликтът да се разпространи, страданията ще нараснат и "Хамас" и неговите спонсори ще се облагодетелстват, като се представят като спасители на самото отчаяние, което създадоха", каза Блинкен.

Байдън: Помощта за Украйна трябва да продължи, конгресът „да спре игрите“

Байдън: Помощта за Украйна трябва да продължи, конгресът „да спре игрите“

Много законодатели признават, че получаването на одобрение за помощта за Украйна в Конгреса става все по-трудно

Конгресът вече одобри 113 милиарда долара за Украйна, откакто Русия нахлу през февруари 2022 г., но искането на Байдън за 24 милиарда долара за повече средства през август така и не се придвижи. Белият дом заяви, че разполага с по-малко от 5,5 милиарда долара средства, за да продължи да прехвърля оръжия от запасите на САЩ към украинските сили, които се бият с Русия.

Пътят напред към последния план за финансиране на Байдън изглежда несигурен. Демократите в сената - и много републиканци - подкрепят стратегията на Байдън за комбиниране на помощта за Украйна с подкрепа за Израел.

"Трябва да разгледаме всички тези приоритети като част от един пакет - защото реалността е, че всички тези въпроси са свързани и всички те са спешни", каза председателят на комисията по бюджетните кредити на Сената Пати Мъри във встъпителното си изявление.

Републиканците, които ръководят Камарата на представителите, възразяват срещу комбинирането на двата въпроса, към които се присъединява по-малък брой членове на партията в Сената. Проучванията на общественото мнение показват, че обществената подкрепа за помощта за Украйна намалява и много републиканци, особено тези, които са най-близки до бившия президент Доналд Тръмп, се обявиха против това.

С федералните разходи, подхранвани от дълг от 31,4 трилиона долара, те се съмняват в това дали Вашингтон трябва да финансира войната на Украйна с Русия, вместо да подкрепя Израел или да засилва усилията за отвръщане срещу Китай.

Новоизбраният председател на Камарата на представителите Майк Джонсън е гласувал в миналото против помощта за Киев. В понеделник той представи законопроект за предоставяне на помощ от 14,3 милиарда долара на Израел чрез намаляване на финансирането за Службата за вътрешни приходи, създавайки сблъсък с демократите в Сената.

Джонсън стана председател след триседмичен застой в Камарата, след като бившият председател Кевин Маккарти беше свален отчасти защото работи с демократите за приемане на законопроект за правителствено финансиране.

Подкрепата на Байдън за Израел, който вече получава 3,8 милиарда долара годишна военна помощ от САЩ, предизвика критики на фона на международните призиви за прекратяване на огъня.

Палестинските власти твърдят, че "пълната обсада" на Газа от Израел след размириците е убила повече от 8300 души, от които повече от 3400 са непълнолетни.

Тази седмица Израел започна сухопътна офанзива в ивицата Газа, докато отвръща на удара срещу ислямистките бойци на Хамас, които убиха 1400 души и взеха най-малко 240 заложници при бунт на 7 октомври.

Израелски план предлага прехвърляне на цивилни от Газа в Синай

Израелски план предлага прехвърляне на цивилни от Газа в Синай

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху определи плана като "концептуален документ"