Израел започна втори етап от войната си срещу "Хамас" в ивицата Газа, който ще бъде дълъг и труден. Това обяви в събота премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от "Блумбърг".

"Имаме една основна цел да победим врага и да гарантираме съществуването си", каза Нетаняху на вечерна пресконференция.

Израел се зарече да унищожи въоръжената групировка, след като тя уби повече от 1400 израелци и взе над 200 заложници при безпрецедентна атака в началото на октомври.

Според Газа, от палестинска страна жертвите са над 7000, като много от тях са деца. 

Операцията на Израел в Газа продължава

Операцията на Израел в Газа продължава

Блокадата остава пълна

Припомняме, че израелските власти по-рано обявиха, че операцията на Израел в Газа продължава.

Армията на Израел продължава операцията, започвала през нощта в сектора на Газа и насочена към ликвидирането на тунелите и други инфраструктури на Хамас, както и към премахването на лидерите на ислямисткото движение.

Това заяви в събота министърът на отбраната на Израел Йоав Галант.

Ние атакувахме над земята и под земята, ние атакувахме терористите на всички флангове и навсякъде, коментира Галант. По думите му Израел преминава към следващия етап на войната.

Блокадата над Газа от вчера вечерта е пълна и липсва каквато и да е комуникация, включително и с цивилното население, сътрудниците на хуманитарните организации и журналистите. Според някои комуникационната блокада е дело на израелските власти.

По време на военна операция това е стандартна практика, отговаря на BBC съветник на израелското правителство Марк Регев, но не отговаря директно на въпроса дали самата блокада е резултат от действия на Израел. "Аз просто казах, че за западните и демократичните армии също е нормална практика." Повече информация обаче можела да се получи от израелската армия.

Израелски военни са влезли в Северна Газа през нощта, все още са "на терена"

Израелски военни са влезли в Северна Газа през нощта, все още са "на терена"

Военният говорител на Израел: Ще бъдат "разширени хуманитарните усилия" днес

И в момента Ивицата Газа остава напълно блокирана.

По-рано Израел обяви и изтеглянето на дипломатите си от Турция, след серията остри коментари на президента Реджеп Ердоган.