Израел съобщи в събота, че изтегля дипломатическия си персонал от Турция, след серия от остри коментар на президента Реджеп Ердоган за военната му операция срещу бойците на "Хамас" в Газа, съобщава АФП.

Решението нанася сериозен удар върху зараждащите се усилия на страните да възстановят политическите и икономически отношения след десетилетие на напрежение.

Израел и Турция се съгласиха да назначат отново посланици миналата година.

Те също подновяваха дискусиите за подкрепян от САЩ проект за газопровод, който би могъл да формира основата за много по-тясно и по-трайно сътрудничество през следващите години.

Но отношенията им се разпаднаха, когато Ердоган ускори темпото и яростните си атаки срещу ответната военна операция на Израел срещу Хамас в Ивицата Газа.

Ердоган обвинява Запада за клането срещу палестинците в Газа

Ердоган обвинява Запада за клането срещу палестинците в Газа

Също така видя двоен стандарт с жертвите в Украйна и опити за противопоставяне по религиозна принадлежност

Бойци на "Хамас" организираха изненадващо нападение на 7 октомври, по време на което убиха 1400 души, предимно цивилни, и заловиха повече от 220 заложници.

Контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа съобщи, че израелските удари са убили 7703 души - главно цивилни - като над 3500 от тях са деца.

Партията на Еродган с ислямски корени организира огромен митинг в Истанбул в събота, който според президента привлече около 1,5 милиона души.

"Израел, ти си окупатор", каза той пред поддръжници, развяваща турското и палестинското знаме.

Той обвини израелското правителство, че се държи като "военнопрестъпник" и се опитва да "изкорени" палестинците.

"Разбира се, всяка страна има право да се защитава. Но къде е справедливостта в този случай? Няма справедливост - само жестоко клане, което се случва в Газа."

Израел нареди връщането на целия дипломатически персонал от Турция моменти след като Ердоган приключи изказването си.

"Предвид сериозните изявления, идващи от Турция, наредих връщането на дипломатическите представители там, за да се извърши преоценка на отношенията между Израел и Турция", каза израелският външен министър Ели Коен в изявление.

Ердоган: Израелските атаки срещу Газа се равняват на масовo убийствo

Ердоган: Израелските атаки срещу Газа се равняват на масовo убийствo

Той нарече "срамно" мълчанието на международната общност по въпроса