Белият дом подкрепи законодателството на Сената, което дава на администрацията нови правомощия да забранява употребата на притежаваното от Китай приложение TikTok, ако представляват заплаха за националната сигурност, информира Ройтерс.

Одобрението засилва усилията на редица законодатели да забранят популярното приложение, което се използва от повече от 100 милиона американци.

Законопроектът дава възможност на Министерството на търговията да налага ограничения, включително и забрана на TikTok и други технологии, които представляват риск за националната сигурност, заяви сенаторът демократ Марк Уорнър, който председателства комисията по разузнаване.

По думите му законът ще се прилага и за чужди технологии от Китай, Русия, Северна Корея, Иран, Венецуела и Куба.

От TikTok посочиха, че всяка забрана на TikTok от САЩ е забрана за износ на американска култура и ценности към над милиарда хора, които използва услугата по целия свят.

Лавинообразно забраняват TikTok в САЩ

Лавинообразно забраняват TikTok в САЩ

Обмисля се национална забрана

Законопроектът ще изисква министърът на търговията Джина Раймондо да идентифицира и да се справи с чуждестранните заплахи за продуктите и услугите на информационните и комуникационни технологии.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан похвали законопроекта, като каза, че той ще засили способността ни да се справяме с дискретни рискове, породени от отделни транзакции, и системни рискове, породени от определени класове транзакции, включващи държави, предизвикващи безпокойство, в чувствителни технологични сектори.

Очакваме с нетърпение да продължим да работим както с демократите, така и с републиканците по този законопроект и призоваваме Конгреса да действа бързо, за да го изпрати на бюрото на президента, добави той.

В последнтие месеци TikTok беше подложен на все по-голяма критика поради опасения, че потребителските данни могат да се окажат в ръцете на китайското правителство, подкопавайки интересите на западната сигурност.

И Белият дом се прицели в TikTok

И Белият дом се прицели в TikTok

Защита на националната сигурност