Белият дом заяви, че е готов да предприеме по-нататъшни действия за ограничаване на TikTok, тъй като законодателството за забрана на притежаваното от китайци приложение в САЩ започна да си проправя път през Конгреса.

Услугата за споделяне на видеоклипове има повече от един милиард потребители по целия свят, включително над 100 милиона в САЩ, където тя се превърна в културна сила, особено за младите хора, което предизвика тревога сред законодателите и правителството, коментира АФП.

Администрацията на президента Джо Байдън има за цел да попречи на Китай и други държави да "се опитват да използват цифровите технологии и данните на американците по начини, които представляват неприемливи рискове за националната сигурност", заяви главният заместник прессекретар на Белия дом Оливия Далтън.

"Ще продължим да разглеждаме други действия, които можем да предприемем, и това включва и начина, по който да работим с Конгреса по този въпрос", заяви Далтън пред репортери на борда на Air Force One.

Комисията по външни работи на Камарата на представителите щеше да гласува по-късно във вторник по закон, внесен от републиканците, който щеше да даде на Байдън правомощията да забрани изцяло TikTok в Съединените щати.

След това законопроектът ще бъде подложен на цялостно гласуване в Камарата на представителите, където също е вероятно да бъде приет.

Лавинообразно забраняват TikTok в САЩ

Лавинообразно забраняват TikTok в САЩ

Обмисля се национална забрана

Строгата позиция по отношение на Китай е един от редките въпроси с потенциал за двупартийна подкрепа както в управляваната от републиканците Камара на представителите, така и в Сената, където Демократическата партия на Байдън има мнозинство.

Американският съюз за граждански свободи заяви, че се противопоставя на наскоро внесения законопроект, като твърди, че той ще ограничи свободата на словото.

"Конгресът не трябва да цензурира цели платформи и да лишава американците от конституционното им право на свобода на словото и изразяването", заяви Джена Левентоф, старши политически съветник на ACLU.

Законът ще започне да си проправя път през Конгреса, тъй като западните правителства продължават да забраняват TikTok от правителствени устройства, след като подобна забрана беше подписана от Байдън през януари.

На персонала на ЕК бе забранено да използва TikTok

На персонала на ЕК бе забранено да използва TikTok

Това следва подобна забрана в САЩ

В понеделник Белият дом даде на федералните агенции 30 дни, за да изчистят TikTok от всички издадени от правителството устройства, определяйки краен срок за спазване на забраната.

Датският парламент обяви във вторник, че е помолил депутатите и служителите да премахнат TikTok от мобилните си устройства поради "риска от шпионаж".

Европейската комисия, изпълнителното звено на ЕС, забрани приложението на работни устройства, за да "защити" институцията, а правителството на Канада тази седмица забрани TikTok от всички свои телефони и устройства.

TikTok чакаше месеци наред заключенията от проверката на Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) - правителствена агенция, която оценява рисковете от чуждестранни инвестиции за националната сигурност на САЩ.

И Канада забрани на държавните служители да ползват TikTok

И Канада забрани на държавните служители да ползват TikTok

Платформата е критикувана за използването на лична информация и връзки с китайското правителство

Притежаван от китайския технологичен гигант ByteDance, TikTok се превърна в политическа мишена поради опасения, че приложението може да бъде използвано за шпионаж или пропаганда от страна на Китайската комунистическа партия.

TikTok многократно е отхвърляла обвиненията, че споделя данни или предава контрол на китайското правителство.

Загрижеността за националната сигурност на САЩ във връзка с предполагаемия китайски шпионаж нарасна през последните седмици, след като китайски балон пресече въздушното пространство на САЩ и в крайна сметка беше свален.